Portret de politician responsabil

Va asteptati, sunt convins, sa creionez din linii ingrosate portretul unuia sau altuia dintre actorii scenei noastre politice, atat de imbibata de balcanic fum de mititei si kebab.
politici eco
Sa-i lasam insa in aceste zile pe alesii sau numitii nostri sa se sinucida linistiti din punct de vedere politic, sa dea show dupa show, acum cand ar trebui sa fim mult mai responsabili decat am putea crede, si sa trecem dincolo de Ocean, la politicienii altora. Politicieni ce, spre deosebire de „dambovitenii” nostri, al caror orizont e atat de restrans incat se ingusteaza pana la disparitie, stiu sa dezbata responsabil probleme planetare. Cand spun responsabil, ma gandesc la o remarcabila amplitudine a abordarii globale a unor fenomene, care vine dintr-o mare deschidere si dintr-un minuscul orgoliu personal.

Vreau sa va vorbesc despre fostul vicepresedinte al Statelor Unite, Al Gore, care a fost extrem de aproape de a-l bate pe George Bush. A fost foarte aproape sa castige, la acel moment, ultimele alegeri, si pot acum sa spun ca o merita din plin. Dincolo de vasta experienta in administratia americana pe care a capatat-o in timpul functiei de vicepresedinte al SUA, Al Gore e unul dintre militantii cei mai activi in a avertiza asupra pericolului incalzirii globale. Uimitorul film documentar „An inconvenient truth” („Un adevar incomod„, in traducere aproximativa), care-l are protagonist pe Al Gore, ne arata ce inseamna sa fii politician responsabil. Sa strabati intreaga lume sustinand o idee, sa te adresezi folosind termeni de specialitate si un intreg arsenal de grafica video unui public foarte eterogen, militand pentru necesitatea imperioasa a reducerii incalzirii globale, tu, care reprezinti statul cu cea mai mare contributie la acest proces, e o splendida dovada de responsabilitate politica, dar nu numai politica, ci si sociala si morala. Chiar stiintifica, pana la urma, deoarece avertizarile specialistilor raman nu o data fara ecou, in lipsa sustinerii politice. Al Gore are curajul sa dezbata senin aceste grave probleme, la care Statele Unite, repet, sunt un important contribuabil, sa spuna deschis, (spre deosebire de politicienii nostri) ce ne asteapta, ce-i asteapta pe urmasii nostri, daca vom continua sa umplem cu gaze de sera atmosfera acestei planete: sute de mii, poate milioane de refugiati din zonele joase, disparitia a mii de specii, aparitia unor anotimpuri noi, improprii, fenomene climatice extreme si alte modificari pe care le vedem deja. Toate au inceput acum doar 30 de ani! Ceea ce e infim de putin. Incercati sa vizionati, asadar, „An inconvenient truth” si veti vedea un portret de politician adevarat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *