Unde sunt zapezile de odinioara?

E ianuarie si in locul zapezii pe care ar trebui sa o avem in aceasta perioada soarele straluceste pe cer si pomii stau sa inmugureasca.

zapeziOare chiar n-o sa ne mai bucuram de albul imaculat al zapezii ,de nametii printre care am crescut noi? Se pare ca nu. Pentru copiii nostri chiar va deveni obligatoriu sa mearga iarna in statiunile montane renumite spre a simti, vedea si trai iarna, altfel vor sti despre aceasta doar ce scrie in carti sau ce le povestesc parintii si bunicii.

Zapada, care exceptand sarbatorile de iarna reprezinta tot ce-i mai frumos din acest anotimp, nu vrea sa ne mai bucure nici pe noi, nici copiii nostri, nici culturile de grau si alte cereale ce au atata nevoie de „plapuma de nea” care le asigura conditiile necesare dezvoltarii astfel incat painea noastra viitoare sa fie mai buna si sa fie. Oare cum vor arata iernile peste 50-100 ani daca vor mai fi?

Explicatia acestor modificari o gasim in schimbarile climaterice care dupa cum spun specialistii sunt cauzate atat de factori naturali cat si de factori antropogeni, determinati de actiunea umana. Acestia din urma constand in principal in cresterea emisiei de gaze cu efect de sera, mai ales a CO2, in defrisarile masive, haotice si neinlocuirea arborilor sacrificati care au condus la incalzirea globala despre care unii incearca sa spuna ca nu exista. Nu exista sau ne facem ca nu exista? Cum explicam faptul ca verile nu mai pot fi trecute fara instalatii de aer conditionat si iernile aproape numai sunt? Avem o responsabilitate fata de copiii nostri si pentru ei ar trebui sa inercam sa facem ceva, sa nu ramana dupa noi doar „potopul„. Sa ne gandim cate anotimpuri vor mai studia copiii nostri si daca vor ramane 4 prin ce vor fi ele caracterizate? Sunt multe lucruri la care ar trebui sa ne gandim ca niste persoane responsabile ce pretindem ca suntem si sa ne asumampropriile fapte, daca nu de dragul nostru si al generatiilor viitoare macar de dragul vietii ca sambure al existentei, al verdelui ca simbol sau din respect pentru ce am mostenit de la generatiile care au folosit natura fara a o distruge.

Pentru ca de lipsa zapezii nu se bucura nimeni decat autoritatile locale care in prezenta ei nu si-au putut dovedi eficienta, castigul este mult prea mic si pierderea prea mare ca sa ne permitem luxul de a fi iresponsabili.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *