Apicultorii din Mures care produc miere in sistem ecologic detin 14.000 de familii de albine

0
342
Un alt pericol la adresa albinelor, noxele de la mașini
Apicultorii din Mures care produc miere in sistem ecologic detin 14.000 de familii de albine

Apicultorii din Brasov care produc miere in sistem ecologic detin 11.500 de familii de albine, dupa cei din judetul Mures, care au 14.000 de familii de albine.

„Din pacate 80% din productia de miere obtinuta in sistem ecologic, circa 3.650 de tone in 2010, a plecat catre export in vrac, in special in Germania si tarile nordice, piete unde se inregistreaza cel mai mare consum de miere”, a declarat consilierul Ministerului Agriculturii, Daniela Rebega, citata de bzb.ro.

Intrarea in sistem ecologic presupune respectare unor reguli stricte si certificarea ulterioara a stupilor, familiilor de albine si a productiei de catre un organism de certificare acreditat de MADR. „Apicultorii care vor sa intre in sistem ecologic trebuie sa foloseasca doar tratamente cu substante naturale in combaterea unor boli ale albinelor, iar albinele trebuie duse in pastoral numai pe culturi certificate sau in flora spontana certificata. De asemenea, o conditie esentiala este ca fagurile sa fie din ceara, iar perioada de conversie sa fie de minimum un an”, a spus Daniela Rebega, citata de bzb.ro.

Mierea ecologica trebuie sa contina pe eticheta logo-ul comunitar, frunza dar si codul tarii de unde provine, iar preturile sunt de regula cu 20 pana la 100% mai mari decat mierea obtinuta in sistem conventional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.