Fermierii din SUA avertizeaza Uniunea Europeana: culturile modificate genetic vor aduce apocalipsa in agricultura

Fermierii din SUA avertizeaza Uniunea Europeana: culturile modificate genetic vor aduce apocalipsa in agricultura

Fermierii din SUA avertizeaza Uniunea Europeana: culturile modificate genetic vor aduce apocalipsa in agricultura

Bucuresti, 26 octombrie 2012 – Greenpeace avertizeaza ca agricultura europeana fi afectata permanent daca Comisia Europeana ar urma exemplul SUA si ar autoriza cultivarea culturilor modificate genetic rezistente la ierbicide (HTGE). Avertismentul vine in urma primei prognoze efectuate vreodata care arata ce impact ar avea asupra Europei cresterea utilizarii de ierbicide corelata cu culturile HTGE. Comisia Europeana ia in considerare autorizarea cultivarii a 19 culturi HTGE la inceputul anului 20131.

Greenpeace l-a delegat pe renumitul economist agricol dr. Charles Benbrook2 sa elaboreze raportul „Culturi rezistente la glifosat in UE”, care foloseste date pe baza experientei Statelor Unite cu culturile HTGE. Raportul prevede schimbari – in unele cazuri cresteri de pana la de 15 ori – a utilizarii glifosatului pe o perioada de 14 ani (2012-2025) pentru porumb, soia si sfecla de zahar HTGE cultivate in UE.

Potrivit dr. Benbrook, „Fermierii din SUA au deja mari probleme, acum ei incearca sa iasa din cercul vicios in care au intrat. Dependenta de culturi rezistente la ierbicide din SUA a declansat aparitia si raspandirea rapida a aproape 24 de tipuri de buruieni

rezistente la glifosat, ceea ce a dus la cresterea costurilor de productie in cadrul fermelor, cat si a volumului si a ecotoxicitatii de ierbicide necesare pentru a preveni pierderile majore ale recoltelor.”

Aceasta stare de fapt este reflectata in documentarul „Growing Doubt,” realizat de Greenpeace si filmat in Argentina si in Statele Unite, unde comunitatile de fermieri vorbesc despre cum monoculturile rezistente la ierbicide au afectat economia, mediul si societatea. Wendel Lutz si Wes Shoemyer, doi fermieri americani care apar in film au calatorit si in Europa pentru a avertiza fermierii despre soarta similara care ii paste.

„Pana acum, pozitia UE a fost foarte ferma. Inca are o sansa de a-si pastra independenta, sa-si mentina integritatea,” declara Wes Shoemyer. „Trebuie sa apere interesele fermierilor, acum cat are ocazia; trebuie sa ia in considerare consecintele care vor urma. Fara indoiala, odata ce UE va permite dominatia corporatiilor, companiile precum Monsanto vor stabili practic preturile la cel mai inalt nivel suportat de piata.”

Prognoza dr. Benbrook ilustreaza un viitor sumbru mai ales pentru Europa: daca fermierii adopta tehnologia HTGE in acelasi ritm ca cei din SUA, folosirea glifosatului la culturile de porumb – cea mai importanta si raspandita cultura din Europa – va creste cu peste 1.000% pana in 2025, considerand nivelul actual de folosire, iar cantitatea totala de ierbicide folosite se va dubla.

In prezent, 26 de culturi modificate genetic sunt luate in considerare pentru a fi aprobate in Uniunea Europeana. 19 dintre aceste 26 de culturi sunt modificate genetic astfel incat sa fie rezistente la ierbicide.

Dr. Charles Benbrook este profesor cercetator la Centrul pentru Agricultura Sustenabila la Universitatea Washington State si a publicat recent prima estimare realizata vreodata, supusa

evaluarii inter-pares , a impacturilor culturilor modificate genetic (MG) rezistente la ierbicide (HT) asupra utilizarii ierbicidelor, evaluare realizata pe baza unei analize exhaustive a datelor puse la dispozitia publicului de catre Serviciul National de Statistica a Departamentului de Agricultura din SUA.

Raportul, lansat pe 22 octombrie la Varsovia, marcheaza inceputul unui tur de 18 zile pe care Greenpeace il organizeaza in Europa, invitand grupuri de fermieri, comunitati locale si politicieni in fiecare locatie pentru a discuta despre preocuparile lor cu privire la aceste amenintari.

„Deja am vazut ce s-a intamplat cu comunitatile agricole din Argentina si SUA, iar raportul dr. Benbrook ilustreaza foarte clar ce se va intampla aici daca aceste culturi vor fi autorizate. In mod sigur Comisia Europeana va lua in seama aceste avertismente, va respinge aplicatiile pentru cultivarea culturilor HTGE in Europa si va intari in mod substantial procedura de evaluare a riscului pentru culturile MG,” a declarat Lasse Bruun, Campaigner pentru Agricultura Sustenabila in cadrul Greenpeace International.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *