Argintul – metal pretios si pentru sanatate

Argintul, un metal stralucitor folosit cu precadere pentru confectionarea bijuteriilor, prezinta o serie de proprietati benefice si pentru sanatate.argintul

Inainte de descoperirea antibioticelor, chirurgii suturau ranile pacientilor cu fire din argint, deoarece considerau ca acest metal pretios are proprietati benefice in prevenirea infectiilor. In timpul Primului Razboi Mondial, bandajele erau confectionate din fire de argint, potrivit dailymail.co.uk.

Asa cum a fost demonstrat in numeroase studii medicale, argintul este un puternic antiseptic, benefic in procesul de vindecare a plagilor.

„Cercetarile au relevat faptul ca argintul este un agent cu puternice proprietati antimicrobiene, neiritant si nu este toxic”, a declarat Valerie Edwards Jones, profesor de microbiologie la Metropolitan University din Manchester (Marea Britanie). „Studiile recente au demonstrat ca argintul anihileaza pana la 650 de tipuri de microbi patogeni”.

„Secretul acestui metal consta in mii de ioni de argint. Acestia impiedica inmultirea bacteriilor, virusurilor si sporilor, care nu pot sa se mai infiltreze in celule si sa le dezactiveze proteinele. Microbii nu pot sa se mai reproduca si mor, iar infectia este astfel stopata”, a explicat Valerie Edwards Jones.

Potrivit aceleiasi surse, se constata un adevarat reviriment in ceea ce priveste interesul medicinei moderne in folosirea argintului, deoarece acest metal pretios este eficient in distrugerea bacteriilor rezistente la antibiotice, precum stafilococul auriu (Staphylococ aureus meticilino-rezistent – MRSA).

In 2007, clinicile din Marea Britanie au cheltuit peste 25,75 milioane de euro pentru achizitionarea de bandaje confectionate din fire de argint, ce pot fi aplicate pe ulcerele membrelor inferioare, iar Health Protection Agency a recomandat introducerea imediata in practica medicala a cateterelor placate cu argint, ca metoda de prevenire a infectarii tractului urinar.

In plus, argintul este folosit tot mai mult in procesul de fabricare a echipamentelor si furniturilor medicale, in scopul de a preveni infectiile nosocomiale.

Argintul este folosit si ca un element eficient in tratamentul unor maladii ale pielii, arsurilor, alergiilor, eczemelor si plagilor deschise.

Cercetatorii considera ca, in viitorul apropiat, acest metal pretios va putea fi folosit si ca antibiotic cu uz intern. Potrivit unui studiu efectuat de University of Texas (SUA), particulele de argint au distrus in proportie de 100% virusul HIV, in mai putin de trei ore. Potrivit unor experimente de laborator similare, acest metal a fost extrem de eficient si impotriva virusului gripei.

Sursa: MediaFax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *