Asociatiile de proprietari vor sa taie copacii batrani, ONG-urile se opun

0
543
Asociaţiile de proprietar vor sa taie copacii batrani, ONG-urile se opun
Asociatiile de proprietar vor sa taie copacii batrani, ONG-urile se opun

Contre intre asociatiile de proprietari si ONG-urile „verzi”. Daca conducerea asociatiilor de proprietari solicita Primariei municipiului Targu Mures taierea arborilor batrani din jurul blocurilor si plantarea de puieti, ONG-urile sunt ferme si acuza conducerea orasului de „distrugerea arborilor” in loc sa se ocupe de „problemele reale ale cetatenilor”.

Primaria municipiului Targu Mures a organizat in cursul zilei de ieri o dezbatere publica avand ca tema „Programul de taieri si toaletari la nivel de municipiu, sezonul toamna 2012-primavara 2013”, dezbatere la care au participat atat presedinti si administratori de asociatii de proprietari din municipiu, cat si ONG-uri care nu sunt de acord cu distrugerea arborilor si au acuzat presedintii de asociatii ca sunt „criminali prin taierea arborilor”. Dezbaterea nu s-a lasat insa fara un scandal intre presedintii asociatiilor de proprietari si presedintele Asociatiei „Valea Soarelui”, Dan Calin Tocaciu care a precizat ca „Primaria Targu Mures, in loc sa rezolve problemele cetatenilor, care sunt reale, se ocupa de distrugerea arborilor, taieri colosale”.

Vegetatie abundenta, lipsa de parcari

Problema lipsei parcarilor si a vegetatiei abundente a fost ridicata de administratorul Asociatiei nr. 440 din cartierul Mureseni, Calin Moldovan. „Cartierul Mureseni este unul cu o vegetatie abundenta, copaci de peste 30 de ani, care pur si simplu au depasit structura blocului si care nu necesita doar toaletare, ci necesita taiere efectiva. Primaria, in anii anteriori, a toaletat acesti pomi, nu este de ajuns. Mai sunt si alti arbori care necesita toaletare, dar de la toaletare pana la a acuza pe cineva ca este criminal prin taierea copacilor, la cererea noastra, a asociatiilor de proprietari, pentru ca noi am solicitat taierea anumitor copaci, este diferenta mare.
Avem nevoie de amenajare de parcari, care nu se fac din cauza abundentei de copaci. Este nevoie ca Primaria Targu Mures si specialistii din primarie sa ne indrume, sa ne sprijine ca acel cartier sa devina model”, a declarat Calin Moldovan.

Copacii gigant, cauza de igrasie in apartamente

Copacii prea inalti, cu coronament bogat sunt o continua sursa de umbra si umeazeala, motiv pentru care in apartamente persista igrasia, sustine presedintele Asociatiei nr. 45 din cartierul Dambu Pietros, Ioan Galatean. „Avem si noi probleme in cartiere, sunt copaci care sunt la un metru de fundatia blocurilor, cetatenii se plang ca au igrasie in apartamente, le sparg geamurile cand bate vantul. Eu as propue ca Consiliul Local sa ne ia in considerare si sa intervina sa rezolve aceste probleme. Sa nu se mai tina cont de parerea unor ONG-uri sau alte organizatii fantoma”, si-a dat cu parerea Ioan Galatean.

Copacii, ajutor pentru hoti

Un alt presedinte de asociatie a ridicat problema infractiunilor care au loc in zonele unde sunt copaci inalti in apropierea blocurilor, copaci ale caror crengi fac posibila patrunderea hotilor in apartamente. „Acolo (n.r-str. Lamaitei) am avut niste probleme mai delicate din urmatorul motiv. Pe str. Lamaitei copacii au fost plantati foarte aproape de baza blocului, s-au urcat hotii si din doua apartamente au luat televizorul, s.a.m.d. ONG-urile ar trebui sa ne ajute pe noi la aceste toaletari, pentru ca sunt copaci de talie mare, care au o perioada X de viata. Ni se solicita de catre locatari sa luam masuri, ONG-urile nu se lasa, Primaria vrea sa contribuie sa ne ajute. Vrem oameni de specialitate sa spuna, domnule, copacul acesta, din specia cutare, se planteaza la o distanta de, la o adancime de, s.a.m.d.”, a precizat Aurel Cioata, presedintele Asociatiei nr.1036 din cartierul Dambu Pietros.

„Si pomul face cancer ca si omul”

Taierea arborilor batrani, care pot pune in pericol viata oamenilor este necesara, sustine si presedintele Federatiei Aliantei Asociatiilor de Proprietari Mures, Stefan Budai. „In cartierul Budai unde sunt si presedinte de asociatie, copacii s-au toaletat, au coronamentul refacut. Cu aceia stradali e o problema. Astazi (n.r.-ieri) pornind la intalnirea aceasta, am vazut copiii cum veneau pe Budai Nagy Antal in jos si unul a atins un pom care se misca. Am sesizat de urgenta sa se ia masuri pentru ca pun in pericol sanatatea oamenilor. Ce-i vechi trebuie scos, sunt si bolnavi, i-au afectat si seceta. Eu m-am consultat cu specialisti si pot sa spun ca si pomul face cancer ca si omul si, daca el este bolnav, tot perimetrul il imbolnaveste. Mai bine sa-i sacrificam pe cei bolnavi, care pun in pericol viata oamenilor”, a argumentat Stefan Budai.
Petitie impotriva taierii arborilor

Pe langa luarile de cuvant din partea ONG-urilor, reprezentantilor Primariei Targu Mures li s-a inaintat o petitie semnata de 683 de locuitori ai orasului, care cer stoparea taierii arborilor. „Orasul are copaci vechi, care fac parte din istoria localitatii, care de asemenea produc oxigenul de care avem cu toti nevoie. Acest masacru trebuie oprit”, se arata in petitie. Actiunea a fost demarata pe site-ul de socializare Facebook si se intituleaza „Opriti masacrul verde”. „Speram sa sensibilizam Primaria Targu Mures sa stim cine da aprobarile pentru taierile acestea, cine este responsabil. Este o macelarie a orasului, nu o sa mai avem spatiu verde”, a declarat Erika Gyorgy, una dintre membrele grupului.

Primaria de acord cu taierea copacilor, dupa o expertiza

Conducerea Primariei Targu Mures sustine ca nu se poate vorbi peste tot de taierea arborilor, ci doar de toaletare. De taiere s-ar putea pune problema dupa verificarea, la fata locului, a copacilor. „Nu pot sa vorbesc de taiere, ci de toaletare. Referitor la aliniament, parcuri intr-adevar parerea mea este ca trebuie sa mergem la fata locului si sa vedem daca copacul respectiv chiar necesita taiat sau schimbat. Intr-adevar, am observat si eu acei puieti care au fost plantati in anii 2010-2011 si nu au fost intretinuti. Impreuna cu ONG-urile ar trebui sa avem grija de puietii care au fost plantati, dar nimeni nu are grija de ei, se usuca si incet dispar. Eu zic sa discutam, parerea mea este foarte clara, intre blocuri, toaletare, respectiv aliniamente, parcuri, scuaruri eu propun ca sa iesim pe teren si sa verificam acei copaci, sa se aprobe acele taieri, bineinteles cu promisiunea de plantare a puietilor”, s-a adresat presedintilor asociatilor de proprietari Josza Tibor, viceprimarul municipiului Targu Mures.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.