Atmosfera de chermeza la Bali

Festivismul si cocktailurile eclipseaza lucrarile conferintei.

Lupta impotriva incalzirii climatice nu-i treaba usoara, astfel ca unii „combatanti” prezenti la conferinta de la Bali incearca sa se destinda la nenumaratele cocktailuri organizate la piscinele hotelurilor de lux.

Intr-o atmosfera relaxata, discutiile de afaceri, lobby-urile bine plasate sau simplele conversatii de complezenta inlocuiesc tonul serios al lucrarilor conferintei.

A doua saptamana a conferintei asupra incalzirii globale de la Bali s-a deschis luni intr-o atmosfera surprinzator de festiva, re-marca ieri cu ironie ziarul francez „Le Figaro”. Publicatia citeaza o declaratie usor neinspirata a unuia dintre participanti, in opinia caruia „Incalzirea globala e cool!”.

La vederea celor 15.000 de delegati prezenti pe „Insula Domnului”, „clima pare sa fie una dintre noile preocupari la moda”, comenta „Le Figaro”. Dupa mai sobrele intalniri de saptamana trecuta, intre ministrii de finante si cei ai comertului, conferinta de la Bali isi asteapta zilele urmatoare invitati de seama. Vedetele Brad Pitt, Cameron Diaz sau George Clooney se vor alatura festivitatilor pentru a explica actiunile ecologistilor din Statele Uni-te in lupta impotriva incalzirii globale.

Gradul de complexitate al subiectelor aflate pe masa de discutii, niciodata egalate de conferintele anterioare, contrasteaza evident cu ambianta care domneste in timpul cocktailurilor organizate pe marginea piscinelor din hotelurile luxosului complex turistic Nusa Dua. La una dintre chermeze, un negociator prea sincer avea sa marturiseasca: „Nici macar eu nu mai inteleg nimic”.

Intre diplomatie si bunele intentii, sub soarele generos al insulei Bali isi gasesc loc si discutiile de afaceri sau de lobby. Graitor in acest sens este faptul ca cea mai importanta delegatie prezenta pe insula, care numara 440 de membri, nu este cea a unui stat, ci a Asociatiei internationale de comert cu credite de emisii de carbon (IETA), care ii regrupeaza pe toti marii actori de pe piata emisiilor.

Organizatia ecologista Green-peace a lansat de -altfel, la sfarsitul saptamanii trecute, un apel catre toti negociatorii de la Bali, cerandu-le sa-si aminteasca de faptul ca nu sunt in vacanta si ca trebuie sa ia decizii rapide si concrete pentru stoparea incalzirii globale. „Nu avem nevoie sa vedem ministri citind discursuri scrise acum doua saptamani.

Trebuie -sa-si suflece manecile si sa termine treaba inceputa de reprezentantii lor saptamana trecuta. Nu-i timp de vacanta, chiar daca summitul are loc in Bali”, a declarat Emmy Hafild, director executiv al Greenpeace Asia de Sud-Est.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *