Attila Korodi, la Reuniunea Consiliului Informal de Mediu. Ce s-a discutat

0
528
Korodi cere continuarea lucrărilor de punere în siguranţă a iazului de decantare de la Bălan
Attila Korodi, la Reuniunea Consiliului Informal de Mediu. Ce s-a discutat
Attila Korodi, la Reuniunea Consiliului Informal de Mediu. Ce s-a discutat

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a participat, la Atena, in perioada 13-14 mai, la Reuniunea Consiliului Informal de Mediu organizata de Grecia, in calitate de stat care detine Presedintia Consiliului UE.

Subiectele aflate pe agenda reuniunii au fost: ”Cresterea albastra” (Blue Growth)- oportunitati pentru o crestere durabila in domeniul marin si maritim, pregatirea segmentului ministerial din cadrul sesiunii de negocieri internationale in domeniul schimbarilor climatice care va avea loc la Bonn in luna iunie si noul cadru politic european pentru schimbari climatice si energie pana in anul 2030.

In alocutiunea privind cresterea durabila in domeniul marin si maritim, ministrul Attila Korodi a subliniat faptul ca: „pentru Marea Neagra, in mod special, avem nevoie de mai multe studii pentru a avea o viziune clara in ceea ce priveste stadiul actual si pentru a intelege interactiunile complexe dintre ecosistemul marin si schimbarile antropice, ambele cauzate de activitatile desfasurate pe mare sau pe uscat. Asa cum a fost mentionat si in declaratia Comisiei Europene pentru implementarea Directivei privind Strategia Cadru Marina, inca mai avem de lucru pentru a identifica tintele de mediu adecvate. In plus, ne dorim ca Uniunea Europeana sa devina parte integrata a Conventiei privind protectia Marii Negre impotriva poluarii”.

Referitor la sesiunea de negocieri internationale care va avea loc la Bonn, ministerul roman al mediului si schimbarilor climatice a propus evidentierea faptului ca UE si statele sale membre sunt printre putinele state parti care si-au asumat angajamente obligatorii de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, cu perspective puternice de atingere si chiar depasire a acestora. Cu toate acestea, angajamentele unilaterale ale UE nu pot garanta succesul deplin al negocierilor internationale, daca exemplul nu este urmat si de alti actori internationali importanti.

Un subiect substantial al reuniunii a fost noul cadru politic european pentru schimbari climatice si energie pana in anul 2030.

Avand in vedere importanta subiectului, ministrii din Statele Visegrad plus Romania si Bulgaria s-au reunit in dimineata Consiliului, au agreat si prezentat un Document de pozitie cu privire la elementele esentiale pentru un nou cadru politic european pentru schimbari climatice si energie pana in anul 2030.

Totodata, Romania a evidentiat faptul ca ”este important ca repartizarea sarcinilor/contributiilor Statelor Membre la o tinta pentru anul 2030 sa se faca pe baza unui set echilibrat de criterii pentru a asigura o repartizare corecta a costurilor pentru fiecare Stat Membru. Trebuie avute in vedere specificul si particularitatile fiecarui Stat Membru, nivelul de dezvoltare si decalajele macroeconomice existente intre Statele Membre si fezabilitatea, in termeni de suportabilitate a costurilor si investitiilor necesare pentru atingerea respectivelor obiective.”

In cadrul Consiliului Informal de Mediu, ministrul Attila Korodi a avut o intrevedere bilaterala cu omologul britanic, Eduard Davey, in cadrul careia au fost abordate aspecte privind schimbarile climatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.