Au inflorit lalelele pestrite in Padurea de Ses

0
855
Proiect de salvare a lalelei pestrite
Au inflorit lalelele pestrite in Padurea de Ses
Au inflorit lalelele pestrite in Padurea de Ses

Mult mai devreme decat in anii trecuti, in rezervatia botanica Padurea de Ses din comuna Cetate si-a facut aparitia una dintre cele mai frumoase flori protejate de stat – laleaua pestrita. Va puteti bucura de toata frumusetea ei fara sa o culegeti!

Odata cu primavara intreaga natura s-a trezit la viata. Campurile au inverzit, florile si-au deschis petalele in toata splendoarea lor lasandu-ne sa le admiram frumusetea. Rezervatia botanica Padurea de Ses, da in ficare an cele mai frumoase flori protejate de stat. Printre acestea cea mai frumoasa si rara in toata tara este laleaua pestrita!

Cunoscuta si sub denumirea de “floarea de sah”, biblica, caldarusa sau corma, laleaua creste in zonele umede. In judetul nostru singurul loc unde poate fi admirata laleaua pestrita este rezervatia botanica Padurea de Ses din Orheiu Bistritei.

Denumirea de Folare de Sah i-a fost data de Daria, nepoata unui vistiernic de la curtea Sahului Persiei. Povestea spune ca Daria avea grija de gradina palatului in care existau cele mai alese soiuri de lalele.

Intr-o noaptea a avut un vis in care o tanara care purta o rochie alb liliachiu a venit in gradina la ea si i-a cerut flori pentru mama ei care era bolnava. Daria i-a oferit un buchet de flori dar, in schimb, i-a cerut sa ii aduca o lalea pestrita pe care o dorea de mult timp.

Dupa o vreme a aparut in gradina palatului laleaua pestrita care a fost ingrijita si daruita oamenilor de vita nobila care veneau din tarile vecine. In acelasi timp unchiul ei a inventat jocul de sah pentru a-i alunga plictiseala care il cuprindea adesea pe Marele Sah. Cand unchiul fetei s-a infatisat cu jocul de sah, Daria a adus floarea pe care a numit-o Floare de sah.

Nici pana astazi nu se cunoaste adevarata origine a acestei minunatii si cum a aparut ea. Laleaua pestrita este o specie introdusa in Cartea Rosie si este ocrotita de stat, fiind una dintre cele mai rare specii de lalea din toata tara.

Floarea este omagiata in fiecare an in a treia saptamana din luna mai in judetul nostru. Festivalul Lalelei Pestite a devenit deja o traditie in comuna Cetate si omagiaza florile rare care se pot vedea doar sapte zile pe an.

Zilele acestea puteti admira floarea rara in Padurea de Ses din comuna Cetate. Pentru a se bucura cat mai multi trecatori de frumusetea naturii nu culegeti florile! Acestea sunt protejate prin lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.