Australia: restrictia la apa costa

0
558

Costul restrictiei de apa poate ajunge in Australia la 6 miliarde de dolari pe an, iar lipsa irigatiilor din parcuri si gradini va afecta substantial sanatatea si celelate aspecte ale vietii sociale.
restrictii la apa
Un raport de specialitate arata ca beneficiile parcurilor, terenurilor de sport si gradinilor publice sunt substantiale dar ele depind de irigarea pe durata secetei.

Costul restrictiei de apa a implicat investitii in rezervoare de apa de ploaie, sonde si alte instrumente de economisire a apei.

Timpul si incovenientele determinate de restrictii au dus la udarea gradinilor si spalarea masinilor cu galetile. De asemenea a aparut pierderi indirecte ce privesc afacerile, cum sunt cele din industria ingrijirii gradinilor si a fermelor de gazon. Acestor pierderi se altura costurile de administrare a restrictiilor , si crearea unor spatii de recreere noi datorita deteriorarii suferite de spatiile de sport. Astfel s-a ajuns la cheltuieli estimate intre 1,6 si 6,2 miliarde de dolari pe an.

Restrictia la apa duce si la marirea cheltuielilor rezervate energiei, datorita diminuarii invelisului de vegetatie. Un pom era un un aer-conditonat perfect, studiile aratand ca sporirea cu 10% a suprafetei de copaci duce la o reducere a nevoilor de energie cu 24%, vegetatia urbana inbunatatind calitatea apei adunate si a redus poluarea aerului.

Raportul arata ca este de o importanta primordiala irigarea spatiilor verzi deoarece Australia este una dintre cele mai urbanizate natiuni de pe pamant, 85% dintre oamenii ei traind in orase. Apoi, accesul la spatiile verzi :reduce stresul, presiunea arteriala si nivelul colesterolului; aduce imbunatatiri deficitului de atentie in cazul copiilor ; asigura o gandire proaspata, organizata si eficienta.

Raportul spune ca 63% dintre adultii din Australia participa la activitati fizice de recreere si 1,6 milioane de copii din Australia practica sporturi in aer-liber. Dar Terenurile de sport necesita un consum de apa de 7.5megalitri :”Cel mai mare impact al secetei, pentru multe comunitati, in acesti ani a fost reducere zonelor utilizate pentru organizarea de sport ” spune raportul. ” Impactul a fost semnificativ atat pentru zona rurala cat si pentru cea urbana.”

Un sondaj din Melbourne arata ca 90% din mangerii companiilor de resurse umane cred ca parcurile de gradinile ridica moralul angajatilor.

Alt sondaj releva ca 50% dintre cumparatorii de case sunt dispusi sa plateasca cu 10% mai mult pentru o proprietate in apropierea unui parc.
Sursa: THE AUSTRALIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.