Autoritatea Nationala pentru Protectia Mediului pierde proces pe tema organismelor modificate genetic

Autoritatea Nationala pentru Protectia Mediului pierde proces pe tema organismelor modificate genetic

Comisia de Securitate Biologica nu are caracter confidential

In cadrul conferintei de presa organizate astazi la Cluj Napoca, Centrul de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic – InfOMG a prezentat rezultatele procesului intentat impotriva Autoritatii Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM). Procesul a fost initiat in luna iunie, anul trecut, ca urmare a refuzului ANPM de a furniza informatii privind activitatea si membrii Comisiei de Securitate Biologica. Aceasta Comisie functioneaza sub coordonarea ANPM, neavand propria personalitate juridica, motiv pentru care procesul a fost intentat ANPM-ului. Comisia de Securitate Biologica este un organism stiintific, cu rol consultativ, care are responsanbilitatea de a elabora analize stiintifice cererilor de autorizare pentru cultivare / utilizare ale organismelor si microorganismelor modificate genetic in Romania.

Prin decizia pe care a luat-o, Tribunalul Cluj a decis ca : „Obliga parata [ANPM] la furnizarea informatiilor de interes public solicitate prin cererea de acces la informatii de interes public a reclamantei [InfOMG] …”. Cererea de informatii care face obiectul cauzei cuprinde 14 puncte in care se solicita copii dupa rapoartele de activitate, convocari si procese verbale ale sedintelor, avize, declaratii de interese ale membrilor, modul in care se comunica cu publicul si multe alte informatii referitoare la modul de functionare al Comisiei.

Pe parcursul discutiilor din cadrul conferintei de presa, s-a detaliat pe larg situatia OMG din Romania, precum si riscurile pe termen mediu si lung asupra sanatatii si mediului. Accentul a fost pus pe faptul ca suprafetele cultivate cu porumb modificat genetic MON810 (singura planta modificata genetic autorizata pentru cultivare comerciala in Romania) sunt in scadere, inregistrand 822,6 hectare in 2010 – cu 75% mai putin decat in anul precedent, in 2009. De asemenea, au fost mentionate numeroasele riscuri asupra sanatatii demonstrate in studii stiintifice independente din Europa printre care se numara afectiuni ale ficatului, rinichilor, splinei, inimii si glandelor suprarenale.

„Aceasta comisie incalca legislatia de acces la informatii de interes public pe tema OMG, iar in cadrul ei exista grave conflicte de interese. Castigarea acestui proces este un prim pas pentru a arata ca organismele modificate genetic au scapat de sub control in Romania, iar autoritatile nu fac nimic in acest sens”, a spus Ramona Duminicioiu, presedinta a InfOMG.

Aurel Maxim, membru supleant in Comisia de Securitate Biologica si conferentiar universitar la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, a declarat, in aceeasi conferinta de presa: „Mentionez ca inca de la infiintare, Comisia de Securitate Biologica a fost conceputa de asa maniera incat sa existe certitudinea promovarii OMG. Ca urmare a pozitiei mele anti-OMG din cadrul Comisiei am fost aspru sanctionat de secretariatul acesteia. Astfel, pe data de 25/7/2008, cand s-a dezbatut si aprobat cultivarea porumbului modificat genetic MON810 nu am fost invitat la sedinta, desi au participat un numar insuficient de membri titulari, respectiv 10. Am cerut o informare cu privire la sedinta respectiva dar nu am primit nici un raspuns, ca de altfel nici unei cereri de informare pe care am adresat-o secretariatului Comisiei de-a lungul ultimilor 3 ani.”

Stefania Simion, consultant juridic, care a reprezentat InfOMG in instanta a concluzionat: „In functie de raspunsurile pe care le vom primi de la ANPM, vom continua sa actionam pe cale legala pentru sanctionarea ilegalitatilor si modului defectuos in care functioneaza aceasta Comisie de Securitate Biologica”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *