Autoritatile au cerut la Bruxelles ca marea industrie sa fie exceptata de 85% din certificatele verzi

Trei parcuri solare au fost anun?ate c? urmeaz? s? se construiasc? la Târn?veni, dar nu s-au f?cut
Autoritatile au cerut la Bruxelles ca marea industrie sa fie exceptata de 85% din certificatele verzi
Autoritatile au cerut la Bruxelles ca marea industrie sa fie exceptata de 85% din certificatele verzi

Guvernul pregateste o surpriza de proportii tuturor consumatorilor de energie in acest an. Potrivit unor surse din piata, autoritatile noastre ar fi trimis la Bruxelles o solicitare ca marii consumatori de energie din tara noastra sa fie scutiti de 85% din certificatele verzi pe care trebuie sa le plateasca. Surpriza este atat de mare incat, conform unor voci, nici macar marii consumatori n-ar cunoaste acest proiect guvernamental.

Sursele noastre afirma ca autoritatile ar vrea sa aplice „modelul Germaniei” de exceptare a industriei de la sustinerea energiei regenerabile. Numai ca modelul are si un dezavantaj, intrucat certificatele verzi de care va fi scutita industria, daca cei de la Comisia Europeana isi dau acceptul, vor fi platite de restul consumatorilor (populatia si micii agenti economici), conform surselor citate.

In industria eoliana exista opinii conform carora este putin probabil ca autoritatile sa „treaca” un astfel de proiect din moment ce Comisia Europeana abia la finalul anului trecut a pus in dezbatere publica un regulament de acordare a ajutoarelor de stat pentru marii consumatori de energie.

Surse din piata de profil afirma ca regulamentul instituie reguli dure pentru marii consumatori care vor sa fie exceptati de la plata subventiei pentru energie curata. Aprobarea acestui regulament este estimata undeva la jumatatea acestui an.

Deocamdata, ultimele modificari legislative prevad scutirea marilor consumatori de la achitarea a jumatate din certificatele verzi care li se cuvin. Prevederea va fi aplicata dupa ce autoritatile noastre primesc acceptul Uniunii Europene.

Anul trecut, consumatorii de energie din tara noastra (populatia si companiile) au platit aproximativ 525 de milioane de euro pentru certificatele verzi emise producatorilor de energie verde (eoliana, solara, hidro si biomasa). Conform estimarilor din piata de energie, ordonanta de guvern care amana tranzactionarea unei parti importante a certificatelor verzi i-a scutit pe consumatori de doar aproximativ 100 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *