Legea Achizitiilor Publice Verzi va permite autoritatilor publice sa achizitioneze produse si servicii ecologice. Aceasta va contribui la dezvoltarea unei piete de produse si servicii verzi, cu un potential de 20 de miliarde de lei, daca doar 20% dintre achizitiile publice ar fi ecologice.
In cadrul proiectului „5% in 5 ani. Achizitii verzi pentru o economie verde”, co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa si desfasurat in perioada August 2013-Octombrie 2014, organizatiile partenere au desfasurat activitati pentru elaborarea si promovarea Legii Achizitiilor Verzi.
Proiectul de lege, initiat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si Fundatia Terra Mileniul III, in parteneriat cu Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice si ANRMAP are ca obiective generale:
asigurarea utilizarii eficiente a fondurilor, prin promovarea produselor, serviciilor si lucrarilor cu impact minim asupra mediului.
imbunatatirea calitatii prestatiilor si optimizarea costurilor pentru achizitiile publice pe termen scurt, mediu si lung.
dezvoltarea pietei interne a produselor, serviciilor, lucrarilor si tehnologiilor verzi.
promovarea protectiei mediului si a dezvoltarii durabile.
promovarea consumului si productiei durabile, precum si a eficientei utilizarii resurselor.
incurajarea dezvoltarii si aplicarii tehnologiilor curate si prietenoase cu mediul.
promovarea progresului social care favorizeaza dezvoltarea economica.
In urma celor opt dezbateri publice organizate in cele opt regiuni de dezvoltare au fost consultate peste 120 de autoritati publice, companii si organizatii neguvernamentale si s-au incheiat protocoale de colaborare cu 10 autoritati de la nivel local si central. Coaguland rezultatele dezbaterilor, grupul de lucru de la nivelul Ministerului Mediului a elaborat proiectul de lege, iar incepand cu luna iulie a fost defasurata o campanie de sustinere si promovare a Proiectului, care se va incheia odata cu depunerea Legii in Parlament.
„Aplicand aceasta lege, sectorul public isi face datoria de a utiliza eficient banul public, in folosul comunitatii pe care o reprezinta dar si al societatii in general prin incurajarea economiei prietenoase cu mediul. In acelasi timp, sectorul privat care a vazut in dezvoltarea unei economii verzi o oportunitate pentru viitor si care dincolo de toate barierele, a investit in solutii inovatoare si cu consum redus de energie si resurse, poate fi incurajat sa continue sa investeasca in mediu. In vederea promovarii produselor si serviciilor ecologice am creat portalul achizitiiverzi.ro, care vine in intampinarea nevoilor celor doua sectoare”, arata Lavinia Andrei, Presedintele Fundatiei Terra Mileniul III.
Site-ul www.achizitiiverzi.ro, a devenit prima platforma de informare si resurse cu privire la achizitiile verzi, incluzand atat o sectiune cu documente tehnice necesare procesului de achizitii publice ecologice, cat si o sectiune de producatori si furnizori verzi din Romania.
STUDIU: Achizitiile publice ecologice in Romania
Legea Achizitiilor Produselor ecologicePentru crearea unei piete de produse ecologice in Romania si pentru responsabilizarea cheltuielilor publice este necesara o Lege a Achizitiilor Publice Verzi si un Plan Multianual pentru Achizitii Verzi in Romania. Un procent de 20% de achizitii ecologice din totalul cheltuielilor pentru achizitii publice ar insemna o piata a produselor ecologice de cel putin 20 miliarde lei. Acestea sunt principalele concluzii ale studiului Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis: „Achizitii Publice Ecologice in Romania. Protectia mediului prin cheltuieli publice responsabile”.
Comisia Europeana a stabilit ca pana in 2010, 50% din totalul achizitiilor publice sa fie ecologice. Tinta nu a fost atinsa de toate statele UE, insa multe dintre ele au tinte si rezultate importante cum ar fi de exemplu Finlanda, care pana in 2010 a reusit performanta de a achizitiona 70% produse si servicii ecologice in institutiile statului. Romania nu a adoptat pana in prezent un Plan National de Actiune privind achizitiile publice ecologice, aflandu-se printre ultimele state fara o strategie in acest sens.
Astfel, studiul Ecopolis arata ca Legea achizitiilor publice ecologice va promova:
Dezvoltarea unei piete de produse, servicii si lucrari ecologice care sa conduca la imbunatatirea performantei de mediu a acestora
Reducerea emisiilor cu efect de sera prin diminuarea cantitatii de CO2 emisa in atmosfera
Pe langa legea cadru, studiul mai recomanda Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC) adoptarea unui Plan National Multianual pentru Achizitii Publice Verzi, care va stabili tinte pentru diverse grupe de lucrari, produse si servicii, precum si alte masuri pentru a facilita aplicarea normelor propuse si a mentinerii pragului minimal de achizitii publice ecologice la nivel national:
Stabilirea de criterii ecologice pentru grupe de produse, servicii si lucrari care nu sunt reglementate de CE
Realizarea ghidului pentru Achizitii publice Ecologice
Diseminarea conceptului de achizitii publice ecologice
Dezvoltarea de instrumente publice de suport (website, serviciu de suport, etc)
Studiul face parte dintr-un proiect mai amplu de promovare a Achizitiilor Publice Ecologice. Astfel, pana in prezent, in cadrul MMSC a fost redactata Legea Achizitiilor Publice Verzi in urma Protocolului de colaborare semnat intre Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice in 2013.
Legea se afla in dezbatere, Ecopolis, Terra Mileniul III si partenerii din tara organizand 8 dezbateri publice in toate regiunile tarii pentru a discuta cu autoritatile locale si centrale, precum si politicieni, organizatii nonguvernamentale si alte persoane interesate prevederile legii si necesitatea planului multianual pentru Achizitii Publice Ecologice. Prima dezbatere de acest fel a avut loc pe 14 martie la Timisoara.
Descarca aici studiul „Achizitii publice ecologice in Romania. Protectia mediului prin cheltuieli publice responsabile”.