Avionul solar se apropie de finalul calatoriei in jurul SUA

Avionul solar se apropie de finalul calatoriei in jurul SUA
Avionul solar se apropie de finalul calatoriei in jurul SUA

Avionul cu energie solara care incearca sa traverseze Statele Unite ale Americii, Solar Impulse, a ajuns la Washington, intr-una din fazele finale ale calatoriei istorice catre New York. Solar Impulse a ajuns pe Aeroportul International Dulles, in capitala Washington.

Astfel, avionul pilotat de doi veterani ai industriei aviatice mai are doar o singura etapa din calatoria istorica. Aceasta ar fi prima facuta dintr-un capat in altul al SUA. Avionul a zburat timp de 14 ore si patru minute din Cincinnati, Ohio, pana in Washington. In mod normal, avionul poate sa zboare aproape non-stop.

Pilotul din aceasta etapa a fost Bertrand Piccard, iar in faza finala mansa va fi luata de Andre Borschberg. El va ajunge la inceputul lui iulie pe aeroportul John F. Kennedy din New York. Solar Impulse incearca sa fie primul avion care sa mearga non-stop dintr-o parte int-alta a SUA, cu aproximativ 80 de kilometri pe ora. Traseul a pornit din San Francisco, a continuat in Missouri si a ajuns in Ohio. Piccard a trecut in aceasta penultima etapa a aventurii sale peste muntii Apalasi. El a strabatut 700 de kilometri cu o viteza medie de 50 de kilometri pe ora.

Cum reuseste avionul sa zboare? Solar Impulse este alimentat de 12.000 de celule fotovoltaice montate pe aripile sale uriase, foarte late fata de un avion de dimensiunile sale. Acestea incarca bateriile in timpul zilei, iar noaptea Impulse merge cu ajutorul energiei ramase nin baterii. Solar Impulse are si dezavantaje: nu poate merge prin nori, dar are avantajul de a fi foarte usor, nefiind mai greu decat o masina. Pentru a prezenta aceasta tehnologie mai multor oameni, calatoria a fost si una educativa. In fiecare oras in care a aterizat, Solar Impulse a stat cateva zile la sol pentru a fi admirat de vizitatori si pentru ca acestia sa inteleaga mai bine cum functioneaza tehnologia. Aceasta calatorie este una de pregatire, Solar Impulse urmand sa faca si o calatorie in jurul lumii in 2015.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente