Traian Basescu: „Gazele de sist se asuma”. Reactia PNL

Protest fata de eliberarea avizelor de mediu pentru explorarea gazelor de sist in Vaslui
Traian Basescu: "Gazele de sist se asuma". Reactia PNL
Traian Basescu: „Gazele de sist se asuma”. Reactia PNL

Exploatarea gazelor de sist si a resurselor de la Rosia Montana este o chestiune de asumare a Guvernului spune presedintele Traian Basescu la Pro TV. El a explicat ca modul in care ar putea fi pusa intrebarea la un posibil astfel de referendum ar manipula rezultatul.

„Sustin proiectul legat de gazele de sist. Mi-e greu sa spun care va fi raspunsul populatiei daca punem aceasta intrebare. Intrebarea poate manipula poporul, pe cand la Constitutie nu se poate”, a declarat Traian Basescu.

Si prim-ministrul Victor Ponta este un sustinator al exploatarii gazelor de sist. Exista insa voci in coalitia de guvernare care cer studii clare in privinta impactului exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica.

„Nu este demonstrat ca aceste gaze de sist pot sa readuca reviriment economic, exista o atitudine impotriva lor din partea societatii civile nu doar din Romania. Eu voi cere luni ca PNL sa propuna pe ordinea de zi a Senatului o comisie”, a declarat, pentru Realitatea TV, senatorul Sebastian Grapa.

Romania are rezerve de gaze de sist de 1.444 miliarde de metri cubi, estimeaza Administratia americana pentru informatie in domeniul energiei (EIA), in conditiile in care rezervele dovedite de gaze se plaseaza la 113 miliarde metri cubi, iar consumul anual este de aproximativ 14 miliarde metri cubi.

Astfel, potrivit estimarilor institutiei americane, explorarea zacamintelor de sist ar creste cu 50% rezervele de petrol ale Romaniei si de peste 10 ori rezervele de gaze naturale.

In Europa, excluzand Rusia si Ucraina, rezervele nedescoperite de gaze de sist sunt estimate de EIA la un total de 13.308 miliarde metri cubi, de peste 3 ori mai mult fata de rezervele dovedite estimate la 4.105 metri cubi.

 Dupa Polonia, Franta si Romania, in topul rezervelor de gaze de sist din Europa urmeaza Danemarca (906 miliarde metri cubi), Marea Britanie si Olanda (736 miliarde metri cubi fiecare), Bulgaria si Germania (481 miliarde metri cubi fiecare), respectiv Suedia (283 miliarde metri cubi) si Spania (226 miliarde metri cubi).

Rusia are de asemenea rezerve subtantiale de gaze de sist, estimate la 8.126 miliarde metri cubi, volum de cateva ori mai mic fata de rezervele conventionale ale tarii.

Ucraina are rezerve de gaze de sist estimate la 3.624 metri cubi, potrivit raportului.

Raportul releva ca aproximativ 10% din rezervele globale de petrol si aproape o treime din rezervele de gaze naturale se gasesc in zacaminte situate sub formatiuni de roci de sist, in Statele Unite si alte 41 de tari unde explorarea acestor depozite este in fazele initiale.

SUA detine cele mai mari rezerve de gaze de sist din lume, urmata de China, Argentina, Algeria, Canada si Mexic. In privinta petrolului din zacaminte de sist, Statele Unite sunt urmate de Rusia, China, Argentina si Libia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *