Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anuntat ieri ca s-a emis avizul de mediu pentru contructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, dezbaterea finala pe tema evaluarii componentei de mediu din strategia energetica a Guvernului pentru perioada 2011-2020, urmand sa aiba loc la data de 10 octombrie.
Decizia finala privind studiul de impact privind cele doua reactoare nucleare, care ar urma sa asigure aproximativ 20% din consumul de energie, va fi aprobata prin Hotarare de Guvern. Centrala Nuclearoelectrica Cernavoda este situata la 160 Km est de Bucuresti si este amplasata in judetul Constanta, la cca. 2 Km sud-est de limita orasului Cernavoda, la cca. 3 Km nord-est de prima ecluza a Canalului Dunare – Marea Neagra (CDMN) si a fost proiectata sa functioneze cu 5 Unitati CANDU de cate 700 MWe.
Potrivit datelor postate pe site-ul ministerului, unul dintre argumentele aduse in favoarea constructiei celor doua unitati nucleare este faptul ca pretul combustibilului nuclear de pe piata internationala „a ramas constant in ultimii 20 de ani si se preconizeaza sa ramana constant in continuare”. „Daca pretul combustibilului creste chiar cu 50%, efectul asupra pretului energiei electrice de origine nucleara este sub 5%t”, se arata in documentul citat. Amplasamentul Cernavoda a fost, initial, autorizat pentru cinci unitati de tip CANDU 6. Au fost deja edificate cladirile celor cinci reactoare, iar utilitatile vor fi asigurate de la frontul fix (apa demineralizata, apa de incendiu, apa potabila, aer comprimat, abur, apa calda, gaze).
Oficialii estimeaza ca pentru Unitatea 3 lucrarile hidrotehnice executate, alimentarea cu apa si canalizarea sunt realizate in proportie de 49%., in timp ce constructiile civile, atat pentru partea nucleara, cat si pentru partea clasica sunt realizate intr-un procent de cca. 52%. La Unitatea 4 partea de constructii civile este realizata in proportie de aproximativ 15%.
Din compania de proiect, Energonuclear, fac parte Nuclearelectrica (detine 84,65% dintre titluri), Enel Investment Holding (9,15%), si ArcelorMittal Galati (6,2%). Enel si ArcelorMittal Galati au posibilitatea, pana la sfarsitul anului viitor, sa isi dubleze participatiile la EnergoNuclear, pana la 18,3%, respectiv 12,4%.
De acest proiect s-au aratat interesate mai multe companii din Japonia, China, Coreea si SUA, Nuclearelectrica urmand sa ramana cu un pachet de 40% din EnergoNuclear.
Procedurile de atragere a investitorilor pentru constructia unitatilor 3 si 4 au inceput in 2006. Constructia ar fi trebuit sa inceapa in 2009 si sa se incheie in 2014-2015, dar termenele pentru inceperea si finalizarea lucrarilor au fost extinse pana in 2011-2012, respectiv 2016-2017.