Baia Mare: Energiile regenerabile, tema de discutie in cadrul proiectului REGIONS FOR GREEN GROWTH – R4GG

Baia Mare: Energiile regenerabile, tema de discutie in cadrul proiectului REGIONS FOR GREEN GROWTH – R4GG
Baia Mare: Energiile regenerabile, tema de discutie in cadrul proiectului REGIONS FOR GREEN GROWTH – R4GG

In perioada 8-12 aprilie, Consiliul Judetean Maramures impreuna cu Agentia de Management Energetic Maramures au demarat actiunea denumita „peer review” din cadrul proiectului REGIONS FOR GREEN GROWTH – R4GG (Regiunile pentru dezvoltare verde), proiect finantat prin programul INTERREG IVC.

Proiectul este realizat la initiativa unor regiuni si organisme europene ce si-au definit obiective ambitioase in domeniul energiei regenerabile. Azi, la Hotel Rivulus din Baia Mare s-a desfasurat un seminar din cadrul acestui proiect, actiune la care au participat invitati din tarile participante, reprezentanti ai Consiliului Judetean Maramures, dar si specialisti si persoane interesate in identificarea unor instrumente si politici regionaele menite sa imbunatateasca accesul la finatare si sa stimuleze investitiile in domeniul energiei regenerabile.

In urma experientei acumulate prin proiectele si actiunile implementate de Consiliul Judetean Maramures si de Agentia de Management Energetic Maramures, au fost deinite ca domenii de interes care sa reprezinte tematica actiunii de peer review: eficienta energetica in cladiri: modalitati de obtinere a fondurilor si de stimulare a proprietarilor/administratorilor cladirilor publice de a investi in masuri si lucrari pentru cresterea performantei energetice a cladirilor si valorificarea energiei din biomasa. Zece experti din tarile partenere, specialisti in inginerie de mediu si proiecte de energie, in audit energetic si certificare pe energie, in proiecte de economisire a energiei si elaborarea de planuri si strategii energetice au participat la seminar.

In perioada 8-12 aprilie 2013, judetul Maramures va fi evaluat de aceasta echipa de experti din regiunile Abruzzo si Lazio (Italia), Norrbotten (Serbia) si Eszak – Alfold (Ungaria), temele alese fiind: eficienta energetica in cladiri si valorificarea deseurilor agricole si forestiere. In cuvantul de deschidere, presedintele Consiliului Judetean Maramures, Zamfir Ciceu le-a urat bun venit oaspetilor din strainatate. „Sper ca acest demers sa fie un prim pas in identificarea de instrumente de politici regionale, mecanisme si abordari menite sa imbunatateasca accesul la finantare, sa stimuleze investitiile in domeniul energiei regenerabile. Sper ca dupa ce perioada de implementare se va fi finalizat, sa nu ramana totul la nivelul acestor seminarii, vizite, schimburi de experienta, care sunt bine organizate, importante, dar insuficiente. Astept cu interes recomandarile din raportul pe care specialistii din regiunile tarilor partenere le vor realiza, pentru a vedea cum poate Maramuresul sa beneficieze de exploatarea si utilizarea energiilor regenerabile. Pentru ca suntem interesati cu totii in depasirea barierelor care stau in calea reabilitarii energetice a cladirilor si a utilizarii sustenabile a biomasei in judetul Maramures.” – a adaugat presedintele Zamfir Ciceu.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,550FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente