Baimarenii, cianurati din nou: Romaltyn vrea productie de aur, fara aviz de mediu

Comisarii de mediu verific? haldele de steril ?i iazurile de decantare
Baimarenii, cianurati din nou: Romaltyn vrea productie de aur, fara aviz de mediu
Baimarenii, cianurati din nou: Romaltyn vrea productie de aur, fara aviz de mediu

Societatea Romaltyn se pregateste sa reinceapa in acest an productia de extragere a aurului prin metoda cianurarii. Administratorul companiei, Sergiu Chirca, da asigurari ca metoda este una eficienta si sigura, in ciuda numeroaselor riscuri ecologice dovedite de-a lungul timpului. Mai mult, “tehnologia fara riscuri” nu a primit aviz de mediu.

“Tehnologia conceputa de Romaltyn include cele mai moderne solutii din industria de prelucrare. Procedeul de extractie a metalelor se face prin dizolvare cu CIANURA si absorbtie pe carbon activ (Carbon in Pulp – Carbon in Leach), utilizat in aproape toate instalatiile asemanatoare din lume, datorita eficientei si sigurantei in utilizare”, spune Sergiu Chirca.

In ceea ce priveste avizul de mediu, acesta asteapta de ani buni pe masa autoritatilor de resort.

Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Maramures spun ca documentatia este in analiza la Ministerul Mediului, iar raspunsul final pentru posibila reluare a activitatii va fi dat de catre institutia maramureseana.

“Procedura de reglementare a fost parcursa de Agentia Regionala, pana s-a desfiintat, noua inca nu ne-a revenit absolut nimic pe partea de documentatie. Am inteles ca s-a trimis la Ministerul Mediului toata documentatia pentru a analiza impactul transfrontalier si noi asteptam sa vedem cum decurg lucrurile”, a precizat Eva Boldan, sef Serviciu Autorizatii din cadrul APM Maramures.

In urma cu cateva zile, Fondul de investitii Fribourg Investments a preluat 49% din capitalul social al companiei Romaltyn Limited, urmand sa asigure obtinerea unor finantari private in valoare de 20 de milioane de dolari pe parcursul anului 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *