Primaria ieseana se plange de faptul ca Guvernul nu aloca destui bani pentru reabilitarea termica a blocurilor. „Anul trecut am trimis o lista cu 47 de blocuri, iar anul acesta, in luna aprilie, o alta, cu 120 de noi solicitari. Am primit si raspuns prin care ni se spunea ca nu s-au alocat alte fonduri pentru acestea din urma, ci doar pentru a se termina cele 47.
In 2006 am primit zece miliarde lei (un milion RON – n.r.) pentru auditul energetic si expertiza termica, iar pentru proiectare sase miliarde lei (600.000 RON – n.r.). Ne-ar mai trebui aproximativ trei miliarde lei (300.000 RON – n.r.)”, a declarat Dumitru Tomorug, directorul Directiei Investitii din cadrul primariei.
Pentru ca un imobil sa intre in programul de reabilitare termica este necesara convocarea unei Adunari Generale, care va trebui sa hotarasca reabilitarea termica a blocului. Apoi asociatia de proprietari de care apartine blocul trebuie sa semneze o conventie prin care isi asuma ca va plati o treime din costurile lucrarilor necesare. Dosarul trebuie adus apoi la primarie, de aici este trimis la Guvern, unde o comisie decide daca blocul poate fi inclus in acest program sau nu. „Pe data de 15 noiembrie va fi o noua intalnire la minister (Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor – n.r.). Vrem sa propunem eliminarea unor etape din acest proces. Sunt mai multe etape: audit, proiectare si abia apoi licitatia pentru executie. Vrem sa existe doar o licitatie pentru proiectare si executie. In acest fel, durata lucrarii ar fi scurtata, de asemenea si costurile. Pasii sunt prea lungi, sunt si multe contestatii”, a mai declarat Dumitru Tomorug. Acesta a adaugat ca urmatorul pas in cazul celor 47 de blocuri aflate pe lista de reabilitare termica este organizarea licitatiei de lucrari, in limita fondurilor disponibile.
Sursa: Ziua de Iasi