Banca Europeana de Investitii (BEI) acorda un imprumut de 200 milioane de euro pentru finantarea constructiei unei ferme eoliene terestre in apropierea litoralului Marii Negre, la nord de Constanta, in regiunea Dobrogea din Romania, informeaza un comunicat al institutiei.
Noua ferma eoliana va avea o capacitate totala instalata de 347,5 MW. Aceasta va fi construita pe doua amplasamente separate, situate in partea de est si, respectiv, partea de vest a satului Fantanele. Ferma eoliana va furniza electricitate catre reteaua nationala de distributie a energiei electrice din Romania.
Potrivit vicepresedintelui BEI, Matthias Kollatz Ahnen, responsabil pentru imprumuturile din Romania, „noua ferma eoliana este un important proiect in domeniul climei. Dupa ce va fi data in exploatare, aceasta va permite Romaniei sa reduca emisiile poluante si emisiile de gaze cu efect de sera si sa atinga obiectivele nationale privind generarea de electricitate din surse regenerabile de energie si va contribui la diversificarea aprovizionarii cu energie”.
BEI va cofinanta proiectarea, constructia, darea in folosinta si exploatarea fermei eoliene din apropierea satului Fantanele, precum si constructia statiilor de transformare si racordarea la reteaua nationala de electricitate. Ferma eoliana va cuprinde 139 de turbine, fiecare avand o capacitate nominala de 2,5 MW. Dupa ce va fi dat in exploatare, proiectul va contribui la atingerea obiectivelor Romaniei in privinta consumului de energie din surse regenerabile de energie pana in 2020, precum si la realizarea cotei obligatorii de certificate verzi. Proprietarul fermei eoliene este CEZ a.s., un grup energetic al carui actionar majoritar este statul ceh, care va pune in aplicare proiectul prin filialele sale din Romania pe care le detine in intregime – Tomis Team SRL si MW Team Invest SRL.
Acest imprumut se bazeaza pe cooperarea foarte buna a BEI cu grupul CEZ a.s., prin intermediul caruia banca finanteaza proiecte in domeniul generarii si distributiei de energie cu imprumuturi de peste 500 milioane euro.
In 2009, BEI a finantat energia regenerabila si eficienta energetica cu imprumuturi totalizand peste 4,2 miliarde euro.
Din 1990, imprumuturile BEI in Romania, inclusiv imprumutul actual, totalizeaza circa 8,7 miliarde euro, acestea fiind destinate finantarii proiectelor de investitii care vizeaza consolidarea competitivitatii Romaniei si cresterea calitatii vietii cetatenilor acesteia.