Beneficiile frunzelor de mesteacan

Beneficiile frunzelor de mesteacan
Beneficiile frunzelor de mesteacan
Beneficiile frunzelor de mesteacan

Din vechime stim ca frunzele de mesteacan sunt folosite ca un bun foarte bun diuretic.

Proprietatile terapeutice ale frunzelor au fost cunoscute de sute si mii de ani, fapt pentru care mesteacanul a fost denumit «arborele vietii».

In primul rand, a fost cunoscuta actiunea diuretica a frunzelor bazata pe capacitatea de a elimina o cantitate mare de lichide din tesuturi, fara a produce iritatii renale. Prin aceasta diureza crescuta, datorata prezentei derivatilor flavonici, are loc dizolvarea calculilor renali, se evita edemele renale, umflarea picioarelor si se elimina unele substante daunatoare din corp (uree, acid uric, azotati, azotiti si cloruri).

Proprietatile sale terapeutice, de mare importanta, sunt: antiseptice, antimicrobiene, antibacteriostatice (mai ales asupra bacteriilor E- coli si a stafilococului auriu).

Prin aceste insusiri, mesteacanul este un adevarat elixir pentru rinichi, vezica urinara si cai respiratorii.

Frunzele mai au si alte insusiri terapeutice, respectiv sudorifice, expectorante, decongestive, emenagoge –adica favorizeaza menstruatia, coleretice – insemnand ca stimuleaza eliminarea bilei, antireumatismale, antiinflamatoare, antigutoase si usor hipotensive.

Scoarta are proprietati depurative, digestive si febrifuge, iar seva este antilitiazica urinar.

In tratamentele externe, preparatele din mesteacan au bune efecte antiinflamatoare, tonice-capilare si antiseptice pentru piele.

Infuzia din frunze trateaza litiaza renala cu deosebit succes.

Preparatele din mesteacan pot fi utilizate cu mult succes in prevenirea si combaterea multor afectiuni, atat interne, cat si externe.

Cele mai bune rezultate se coreleaza cu bolile renale si genitale la care intervin cantitatile mari de flavonoide existente in frunze si scoarta. Prin efectele antiinflamatoare si antiseptice se curata tractul renal si urinar de eventuale toxine sau de infectii bacteriene (in caz de cistita, nefrita si uretrita). In plus, actioneaza direct prin eliminarea excesului de saruri minerale, separate sau compactate sub forma de nisip si calculi.

De retinut ca o eficienta deosebita prezinta tinctura de mesteacan amestecata, in parti egale, cu tinctura de ienupar, pentru a evita imbolnavirile de cistita, pielita, nefrita cronica si pielonefrite.

Pe baza rezultatelor de pana acum se poate aprecia ca infuzia din frunze este cel mai bun remediu in tratarea litiazei renale, avand efecte de dizolvare a calculilor din rinichi si din caile urinare. Efectul este mai intens in cazul prezentei uratilor (saruri cu calciu ale acidului uric, format la o alimentatie cu exces de proteine animale).

Actiunea de dizolvare a uratilor se asociaza excelent cu infuzia din frunze de merisor si flori de musetel.

Sfatul meu: mancati sanatos, echilibrat, fara prea multe proteine animale, beti 2-3 litri de apa pe zi, evitati stresul si veti fi sanatosi. Iar daca totusi functia renala va este afectata, amintiti-va de frunzele de mesteacan, supranumit ,,arborele vietii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *