Specialistii avertizeaza ca defrisarile masive vor duce la cresterea emisiilor de carbon in atmosfera.
Extinderea productiei de biocombustibili nu reprezinta o solutie viabila pentru combaterea incalzirii globale si chiar afecteaza mediul inconjurator, au avertizat expertii prezenti la summitul de la Bali.
Potrivit specialistilor, productia de biocombustibili duce la defrisari masive ale padurilor tropicale si, implicit, la cresterea emisiilor de dioxid de carbon in atmosfera. Spre deosebire de exploatarea combustibililor fosili, industria biocarburantilor presupune areale pentru culturi extinse, care inlocuiesc vegetatia spontana, dar si culturile agricole pentru populatie.
In opinia ecologistilor, productia de biocombustibili are un efect de bumerang asupra mediului, prefigurand, pe termen lung, penuria de alimente si saracirea tarilor aflate deja in dificultate.
La initiativa Greenpeace, mari organizatii ecologice precum World Wildlife Fund si Conservation International au lansat un apel global pentru stoparea conversiei padurilor in plantatii pentru biocombustibili. „Rezerva de oxigen a planetei este distrusa, iar in atmosfera sunt emise cantitati masive de dioxid de carbon numai pentru ca occidentalii sa aiba impresia ca fac ceva impotriva incalzirii globale.
Realitatea este, din pacate, ca fac mai mult rau”, declara ieri James M. Taylor, specialist in politici de mediu la Heartland Institute din Chicago. Una dintre cele mai amenintate tari este chiar Indonezia, ale carei paduri sunt defrisate masiv in ultima vreme, in numele „combustibililor verzi”. Ironia face ca aceasta ofensiva a producatorilor de biocombustibili sa trimita Indonezia in topul tarilor cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de sera.
Ministrul indonezian al ecologiei a anuntat luni ca tara sa a plantat milioane de copaci pentru a absorbi emisiile de gaze produse in timpul conferintei de la Bali. Pini, salcami si alti arbori specifici regiunii au fost plantati pe o suprafata de 4.500 de hectare pe insulele din Sumatra, Kalimantan si Java. Copacii absorb dioxid de carbon in procesul de crestere, iar plantele vor absorbi circa 900.000 tone de carbon, cu mult mai mult decat emisiile combustibililor fosili cauzate de sutele de delegatii prezente la lucrarile conferintei din Bali, a asigurat oficialul indonezian.
Americanii vor protocolul lor
La scurt timp dupa ce Australia a ratificat protocolul de la Kyoto, Statele Unite au anuntat ca sunt pregatite pentru adoptarea unui nou acord global de combatere a incalzirii globale. „Nu vrem sa devenim un obstacol”, a declarat Harlan Watson, seful delegatiei americane prezente la conferinta de la Bali. Potrivit acestuia, Washingtonul este dispus sa negocieze un nou acord pe termen lung menit sa succeada protocolului de la Kyoto dupa 2012.
Intr-o incercare de ultim moment menita sa puna capat criticilor la adresa politicii SUA in problema emisiilor de carbon, presedintele american George W. Bush a lansat ieri, la Washington, un apel catre primii 15 mari poluatori din lume, intre care India si China, privind reducerea emisiilor de gaze pana la finele anului 2008. Pe de alta parte insa, Casa Alba si-a reiterat neincrederea in eficienta programului certificatelor de emisii de carbon.
Sursa: Adevarul