Desi tarile din intreaga lume si-au asumat angajamente pentru protejarea biodiversitatii, aceasta se erodeaza intr-un ritm nemaintalnit de la aparitia speciei umane.
Nici macar Ziua Internationala a Biodiversitatii, care va fi celebrata pe 22 mai, sau faptul ca 2010 este Anul International al Biodiversitatii nu lasa prea multe sperante ca situatia se va imbunatati in viitorul apropiat.
„Din nefericire, statisticile arata ca biodiversitatea este pe cale sa se prabuseasca”, a precizat ONU (Organizatia Natiunilor Unite) intr-un raport publicat cu ocazia Zilei Internationale a Biodiversitatii, care marcheaza adoptarea, in 1992, a Conventiei asupra diversitatii biologice (CBD).
Raportul ONU reia liniile principale ale documentului publicat pe 10 mai, care evoca o tendinta ireversibila catre cea de-a sasea mare disparitie a biodiversitatii planetei, care priveaza umanitatea de servicii pretioase.
Potrivit AFP, 1,6 miliarde de oameni care depind de paduri si de produsele forestiere sunt extrem de afectati de disparitia anuala a cate 13 milioane de hectare de paduri.
Inca 1 miliard de oameni pentru care pestele este principala sursa de hrana vor fi condamnati la foamete peste 40 de ani, daca pescuitul nu va fi restructurat in mod radical, a avertizat Pavan Suhdev, economistul indian care conduce initiativa pentru o economie verde a Programului ONU pentru Mediu (PNUE).
Dintre cele 10-30 de milioane de specii de mamifere, pasari, virusuri si bacterii existente pe Pamant, din care doar 1,9 milioane sunt cunoscute in prezent, jumatate dintre acestea risca sa dispara pana la sfarsitul acestui secol.
Potrivit AFP, ONU a estimat ca prima cauza a dezastrului deja anuntat il va reprezenta pierderea sau distrugerea habitatului natural, la care se vor adauga dezvoltarea oraselor, exploatarea excesiva a resurselor naturale si introducerea de specii exotice invadatoare.
„Este timpul ca fiecare dintre noi sa ne schimbam atitudinea: scenariul „business ca si pana acum” nu mai poate fi acceptat”, a subliniat Ahmed Djoghlaf, patronul Conventiei pentru Biodiversitate, care spera ca liderii lumii isi vor asuma un angajament real cu ocazia summitului ce va avea loc in septembrie, la New York.
„Este ca si cum ati merge la medic si v-ar anunta ca jumatate din corpul vostru este bolnav: exact aici am ajuns noi cu situatia planetei”, a regretat si Julia Marton-Lefevre, directorul general al Uniunii Internationale pentru Natura (UICN).
Sursa: Intact News