Boc: Vreau capul sefului Agentiei de Protectie a Mediului daca certificatele verzi se suspenda

Boc: Vreau capul sefului Agentiei de Protectie a Mediului daca certificatele verzi se suspenda

Premierul Emil Boc a avertizat astazi ca daca Romania va fi suspendata de la tranzactionarea certificatelor verzi „trebuie sa fie pus pe masa capul sefului Agentiei de Protectie a Mediului”.

„Capul sefului Agentiei de Protectie a Mediului trebuie sa fie pe masa daca acest lucru se va intampla. Vreau un plan foarte, foarte riguros ca in maximum sase luni sa se poata relua tranzactionarea acestor certificate, dar vreau capete jos daca o asemenea decizie se ia impotriva Romaniei si cei vinovati sa plateasca”, a declarat primul-ministru potrivit Mediafax.ro.

Sursa citata a scris ieri despre faptul ca Romania pierde sute de milioane de euro din cauza iminentei suspendari de cel putin cateva luni de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon. Suspendarea este cauzata de neregulile la intocmirea inventarului national de emisii, pentru care seful ANPM, Iosif Nagy, urmeaza sa fie demis.

Informatia privind suspendarea tranzactiilor a fost confirmata si de ministrul Mediului, astazi la Targu Mures. Laszlo Borbely a declarat ca este posibil ca Romania sa fie suspendata, incepand de luni, de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon, pentru o perioada care spera sa nu depaseasca sfarsitul anului.

Romania, alaturi de alte state membre ale UE are obligatia ca, incepand cu 2007 sa raporteze Comitetului de Conformare – Ramura de Implementare a Protocolului de la Kyoto inventarul de emisii de gaze.

Potrivit legislatiei in vigoare, producatorii de energie verde primesc pentru un MWh de electricitate livrat in retea cate un certificat verde, pe care il vand pe o piata specializata, pentru a obtine un castig in plus fata de pretul energiei.

Furnizorii de energie sunt obligati sa cumpere un numar de certificate verzi, proportional cu livrarile de electricitate, insa aceste costuri sunt reflectate mai departe in factura platita de consumatorii finali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *