Borbely: Sunt doua zone de care nu sunt multumit, absorbtia fondurilor UE si impaduririle

0
349
Legea lui Borbely: Doar companiile verzi vor mai face afaceri cu statul
Borbely: Sunt doua zone de care nu sunt multumit, absorbtia fondurilor UE si impaduririle

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat joi, la prezentarea bilantului ministerului pentru acest an, ca sunt doua zone de care nu este multumit, si anume nivelul absorbtiei fondurilor europene, dar si gradul de impaduriri din prezent, informeaza NewsIn.

„Sunt doua zone unde nu sunt multumit, de absorbtia fondurilor europene, desi suntem primii in Europa in ceea ce priveste contractarea sumelor pe infrastructura pe Programul Operational Sectorial (POS) Mediu. Este vorba de 3,5 miliarde euro pe care ii contractam pana la sfarsitul anului. Absorbtia efectiva, deci bani care deja sunt ceruti si dati de la Uniunea Europeana, inseamna 65 milioane euro, ceea ce e foarte putin. Am incercat sa rezolv unele probleme”, a precizat ministrul Laszlo Borbely.

Apoi, cel de-al doilea sector de care s-a declarat nemultumit este legat de paduri.

„Desi am incercat, am organizat descinderi inopinate, cu politie, fara politie, am inasprit legislatia, nu sunt multumit cu ce s-a intamplat. Eu nu zic sa bagam oameniii la puscarie. Dar asa nu se poate. Sunt dealuri intregi defrisate. Cu toate masurile luate, nu sunt multumit. O sa avem un protocol semnat cu Ministerul Agriculturii si cu alte organisme pentru ca in 2011 sa ne concentram mai mult in aceste activitati.

Partea pozitiva e ca anul acesta am dat de sase ori mai multi bani pentru impadurire, in total am dat circa 160 milioane lei. O parte din impaduriri se vor face anul viitor”, a precizat ministrul.

In acest an, pana in prezent, s-au facut impaduriri pe aproximativ 20.000 de hectare.

„Pentru anul 2010 au fost alocate de sase ori mai multe fonduri fata de anul anterior, de la buget au fost alocate aproximativ 40 milioane lei pentru impadurirea terenurilor degradate (26 milioane lei pentru Romsilva si 15,84 milioane lei pentru ITRSV-uri).

Pe langa suma de la bugetul de stat, din Fondul de Mediu au fost alocate 100 milioane lei pentru impadurirea terenurilor agricole degradate”, se arata in raportul privind bilantul MMP pe 2010. In ceea ce priveste circulatia materialului lemnos, au existat in acest an 70.879 actiuni de control, din care 23.041 s-au desfasurat impreuna cu organele de politie din cadrul IGPR.

In urma acestora, s-au deschis 1.320 de dosare penale pentru infractiuni, s-au dat amenzi in valoare de 18,12 milioane lei si s-a confiscat un volum de 13.143 metri cubi.

Totodata, privind instalatiile de debitat material lemnos, au fost 2.586 actiuni de control care au avut ca finalitate patru dosare penale pentru infractiuni, amenzi in valoare de 252.770 lei si s-a confiscat un volum de 2.380 mc.

De asemenea, Directia de Control in Silvicultura a efectuat 162 actiuni de control si a constatat 262 de contraventii, pentru care au fost date amenzi in valoare de 864.730 lei. Volumul material lemnos confiscat este de 8.981 mc, iar numparul de sesizari penale formulate se ridica la 30.

Totodata, Inspectoratul Teritorial Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV) a efectuat 17.143 actiuni de control, fiind constatate 6.100 de contraventii pentru care au fost date amenzi in valoare de 4,68 milioane lei, s-a confiscat un volum material lemnos de 22.428 mc si s-au formulat 580 de sesizari penale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.