Brazi naturali versus brazi artificiali. Ce alegem de Craciun?

Dezbaterea intre brazii naturali si cei artificiali apare an de an inainte de Craciun. Adevarul este ca ambele optiuni au atat avantaje, cat si dezavantaje.

Pana acum cativa ani, singura noastra optiune era bradul natural. Totul s-a schimbat cand au fost adusi din strainatate brazii artificiali, din plastic. Acestia au fost inventati in anii 30, de catre o companie americana producatoare de articole de baie, Addis Brush Company.

Brazii artificiali

Cei mai multi oameni apeleaza la brazii artificiali din cauza vinei. Gandul de a taia in fiecare an cate un nou brad ii intristeaza pe multi dintre noi. Costul, comoditatea si impactul asupra mediului sunt alte motive pentru care consumatorii opteaza pentru bradul artificial.

Avand in vedere climatul economic actual, brazii artificiali sunt extrem de atragatori pentru companii, ca investitie, reducand astfel costurile anuale legate de Craciun.

Un alt avantaj al bradului artificial este ca nu trebuie udat si nu lasa ace pe jos.

Din pacate, nu este totul asa „verde” precum se crede. Expertii sunt de parere ca brazii artificiali au un impact mai mare asupra mediului daca luam in considerare tot ciclul lor de viata. Azi, brazii artificiali sunt produsi din metal si PVC, un plastic derivat din petrol, non-biodegradabil. Asa ca brazii artificiali nu se pot recicla si nu se pot descompune in natura, ceea ce inseamna ca gropile de gunoi o sa ii gazduiasca secole intregi dupa ce ii aruncati.

Mai mult, aproape 85% din brazii artificiali sunt adusi tocmai din China, acest lucru marind amprenta lor asupra mediului.

Brazii naturali

In cazul in care nu stiati, brazii se pot recicla, mai bine zis composta. Astfel, brazii naturali devin mult mai prietenosi cu mediul decat variantele artificiale. Compostarea este un proces prin care sursele naturale (precum copacii, fructele, florile etc.) sunt descompuse rapid si transformate in ingrasamant pentru pamant.

Daca brazii naturali de Craciun sunt crescuti la ferme special create cu acest scop, atunci nu exista riscul defrisarilor, pentru ca in locul celor taiati vor fi plantati altii noi.

Au si ei dezavantaje. Atunci cand sunt crescuti la pepiniera sunt tratati cu diverse pesticide si fertilizatori care dauneaza mediului inconjurator.

Daca traiti intr-o zona in care nu cresc brazi si acestia trebuie adusi de la mare distanta, puneti o mare amprenta asupra mediului, intrucat transportul lor elimina in atmosfera mult dioxid de carbon.

Bradul natural la ghiveci

Aceasta este cea mai buna optiune. Brazii naturali la ghiveci se gasesc si la noi in tara, pe diverse dimensiuni si preturi. Dupa ce trece Craciunul puteti sa ii pastrati pe balcon sau in gradina ca planta decorativa sau puteti sa ii plantati.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *