Brazilia: incalzirea climatica va afecta productia agricola

Sao Paulo – Schimbarea climei, consecinta a incalzirii globale, ar putea provoca pierderi financiare enorme in productia agricola a Braziliei, in numai cativa ani, conform unui studiu oficial, publicat luni, 11.08.2008.
Pierderile financiare sunt estimate la aproximativ 5 miliarde de dolari pana in 2020 si 14 miliarde de dolari pana in 2070, conform studiului realizat de Centrul brazilian de Cercetare Agricola (Embrapa) in colaborare cu Universitatea din Campinas (Unicamp).
O echipa de 19 cercetatori a evaluat impactul cresterii temperaturii asupra plantatiilor de orez, cafea, trestie de zahar, floarea soarelui, fasole neagra, porumb, soia, bumbac.
Cresterea temperaturilor si schimbarea regimului pluviometric (se prevad furtuni din csecetae in ce mai frecvente) vor provoca migrarea speciilor studiate, in cautarea unor conditii meteorologice mai bune, conform studiului.
Cultura de soia va fi cea mai afectata din cauza lipsei de precipitatii regulate, iar cea mai putin afectata va fi cultura de trestie de zahar, deoarece prin migrarea celorlalte specii ar putea sa castige teren si sa se extinda, au declarat cercetatorii in cadrul unei conferinte de presa la Sao Paulo.
“Toate aceste previziuni se vor adeveri daca nu se vor lua masuri.” a declarat responsabilul Embrapa, Eduardo Delgado Assad, care a propus sa se faca “investitii masive in stiinta si tehnologie ” pentru a se evita migrarea speciilor dintr-o zona in alta ceea ce produce schimbari de adaptare pentru fiecare cultura.
Silveira Pinto, cercetator la Unicamp, a precizat ca munca in teren “a necesitat multe investitii si masuri urgente” deoarece “adaptarea plantelor la noile conditii meteorologice ar putea dura, in medie, de la 7 pana la 10 ani”.
Dl. Delgado Assad a adaugat ca pentru a impiedica incalzirea climei ar trebui sa se adopte doua tipuri de masuri: “reducerea emisiilor de CO2 prin prevenirea defrisarilor si incendiilor si adaptarea speciilor la noile conditii climatice”.

Sursa : www.linternaute.com

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,334FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente