Intr-un studiu recent al cercetatorilor americani, publicat in revista Cancer Prevention Research, se demonstreaza faptul ca alimentatia zilnica cu broccoli poate sa ofere o protectie eficienta impotriva cancerului stomacal.
broccoli
O substanta din broccoli, sulforafan, poate activa un numar de gene antioxidante si enzime din celulele sistemului imunitar. Aceeasi substanta stimuleaza producerea in intestine a unor enzime care asigura protectie impotriva substantelor inflamatoare care provoaca distrugerea lantului ADN. Cantitatea zilnica de broccoli, recomandata de cercetatorii de la Scoala de medicina a Universitatii John Hopkins, este de 70 de grame. Oamenii de stiinta stiu de mult timp ca sulforafanul actioneaza ca un antibiotic puternic impotriva Helicobacter pylori, o bacterie care provoaca gastrita, ulcer si cancer stomacal. In timpul acestui studiu, o echipa internationala de cercetatori a decis ca jumatate din voluntari sa primeasca o portie zilnica de plante tinere de broccoli, iar cealalta jumatate a primit lucerna, care nu contine sulforafan. Cercetatorii au descoperit faptul ca activitatea bacteriei Helibacter pylori a scazut cu 40% in cazul primei jumatati, in timp ce in grupul voluntarilor care au primit lucerna nu s-a inregistrat nici o modificare. Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasat Helicobacter pylori in categoria agentilor cancerigeni.

Aceasta bacterie se dezvolta in peretii interni ai stomacului, iar oamenii de stiinta declara ca ea afecteaza aproape jumatate din populatia de pe Terra. Bacteria Helicobacter pylori are o forma de tirbuson si a fost asociata de multa vreme cu ulcerul stomacal. Acesta poate fi tratat, in cele mai multe cazuri, cu antibiotice.

Sursa: Gardianul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here