Parlamentul bulgar a votat joi impunerea unei taxe de 20% pentru veniturile din instalatiile de energie eoliana si solara incepand de anul urmator, in conditiile in care Guvernul de la Sofia se chinuie sa reduca preturile la electricitate si sa reduca deficitele legate de energia regenerabila, transmite Reuters.
Protestele provocate de facturile mari la electricitate, provocate in parte si de investitiile in energiile regenerabile, au condus la caderea precedentului cabinet de centru-dreapta in luna februarie a acestui an.
Noua taxa, conceputa in ideea de a recupera o parte din subventiile generoase platite de cea mai saraca tara din Uniunea Europeana producatorilor de energie regenerabila, a fost aprobata in cadrul bugetului pe 2014. De asemenea, Parlamentul bulgar a votat joi limitarea cantitatii de energie care poate fi achizitionata la preturi preferentiale, producatorii de energie regenerabila estimand ca aceasta decizie va afecta veniturile lor cu 15-20% pe langa noua taxa.
‘Aceste masuri vizeaza numai producatorii de energie eoliana si solara. Vom cere presedintelui sa-si exprime veto-ul fata de bugetul pe 2014 pentru a opri aceasta masura discriminatorie’, a declarat Nikola Gazdov, din partea Asociatiei producatorilor bulgari de energie fotovoltaica.
Atrasi de subventiile generoase din Bulgaria, mai multi investitori din Germania, Austria, SUA si Coreea de Sud au investit peste patru miliarde de euro pentru a construi instalatii de energie eoliana si solara cu o capacitate totala de 1.600 de megawati.
Miercuri, insa, premierul bulgar Plamen Oresharski a declarat ca se asteapta ca in 2014 noua taxa sa genereze venituri de 150 milioane leva (104 milioane de dolari), bani care vor fi utilizati pentru a reduce deficitul in crestere din sectorul energetic, provocat in parte si de energiile regenerabile. Deficitul este provocat de diferenta dintre pretul reglementat la energie la care energie este vanduta consumatorilor si energia scumpa pe care companie de stat NEK este obligata sa o cumpere de la producatorii de nergie regenerabila.
Mai multe tari din Europa au adoptat masuri pentru a reduce subventiile pentru energia eoliana si solara, subventii care au condus la cresterea preturilor la electricitate platite de consumatori. Cehia a impus o taxa de 26% pentru centralele fotovoltaice care au inceput sa opereze in 2009 si 2010. Grecia a introdus o taxa de 27% pentru veniturile instalatiile de energie fotovoltaica si o taxa de 10% pentru parcurile eoliene.
In Romania, guvernul a decis la inceputul lunii iunie reduca ajutoarele acordate pentru energiile regenerabile. Conform actului normativ, recuperarea certificatelor verzi se va face incepand cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene. In reactie, grupul ceh de utilitati CEZ a depus o plangere la Comisia Europeana cu privire la decizia Romaniei de a amana acordarea unor certificate verzi, masura care ar putea costa compania ceha pana la 66 milioane euro pe an.