Bumbacul organic – solutia ideala pentru pielea sensibila a copiilor

Bumbacul organic – solutia ideala pentru pielea sensibila a copiilor
Bumbacul organic – solutia ideala pentru pielea sensibila a copiilor

Bumbacul organic (bumbacul bio) este crescut folosind metode si materiale care au un impact mic asupra mediului inconjurator. Bumbacul organic este crescut fara a folosi pesticide si fara substante chimice, astfel incat fermierii ecologici folosesc doar ingrasamintele organice si principiul rotatiei culturilor.

Pesticidele sunt inlocuite de cele bio, ce au la baza bacteriile, virusurile si insectele cu rata scazuta de supravietuire, dar care ataca omizile si viermii bumbacului organic, nedistrugand mediul inconjurator sau cultura propriuzisa.

Astfel, campurile sunt fertilizate natural, insectele parazite sunt folosite pentru a controla in mod natural daunele recoltei, buruienile sunt inlaturate prin sapare, cu ajutorul tractorului sau cu mana.

Organizatiile abilitate urmaresc cum este crescut si ingrijit bumbacul organic si certifica corecta utilizare a acestor noi metode. SUA este lider in producerea bumbacului ecologic, urmata de Turcia, India si Peru.

Pielea bebelusilor este fina si delicata, dar in acelasi timp foarte sensibila. De aceea este indicat sa folosim, macar in primul an din viata nou-nascutului, hainute din bumbac organic, ce are calitatea de a fi pur, natural si usor pentru pielea delicata a copiilor nostri.

Pesticidele si chimicalele din agriculturile conventionale, folosite pentru haine, scutece si asternuturi blocheaza echilibrul natural al pielii, impiedicand-o sa „respire”, de multe ori provocand urticarii si eczeme pe pielea si asa foarte sensibila a bebelusului.

Crescut si prelucrat fara substante toxice, bumbacul organic nu contine otravurile sintetice care ar putea fi absorbite in fluxul sangvin prin contactul direct cu pielea copiilor. Hainutele din bumbac organic sunt moi si placute la atingere, asigurand astfel un confort sporit la purtare.

De asemenea, mai trebuie mentionat ca tesaturile din bumbac organic, intrucat nu sunt vopsite, preiau culoarea fibrelor de bumbac. Le gasim in nuante de maro, verde si bej. In plus, avand in vedere ca bumbacul organic nu este tratat chimic in procesul de fabricatie, hainutele sunt mult mai rezistente la rupturi, la frecari, la spalari repetate. Un alt avantaj este faptul ca, de-a lungul timpului, culoarea lor nu se modifica si nu se decoloreaza.

Retine! Pielea copilului absoarbe mai mult de jumatate din substantele chimice ale materialelor textile cu care intra in contact. De aceea, ca si parinti, trebuie sa fim extrem de atenti in alegerile pe care le facem in ceea ce priveste hainutele pe care le alegem sa intre in contact direct cu pielea copilului nostru.

Stiai ca nu orice tip de bumbac este benefic pentru bebelusul tau?

Bumbacul, considerat o tesatura naturala, poate deveni una dintre cele mai daunatoare culturi din lume, atunci cand este  crescut cu ajutorul ingrasamintelor sintetice,  al aditivilor de sol, sau al altor substante. Aceste chimicale purtate de vant, in comunitatile vecine, ameninta pe termen lung atat sanatatea noastra, dar si pe cea a animalelor. Mai mult decat atat,  in perioada conversiei bumbacului conventional in haine, numeroase chimicale toxice se adauga pentru fiecare etapa, printre care: silicon, ceara, metale grele, amoniac, formaldehida.

Pentru a fi usor de intretinut produsul textil, la fabricarea materiei prime se poate incorpora rasina artificala care contine formaldehida destinata prevenirii contractiei, oferind materialului un aspect neted si rezistent la cute. Cu toate acestea, tesatura cu rasina poate retine clor rezultand intr-un miros de peste, deteriorarea materialului si iritatii ale pielii. Formaldehida este gasita in imbracaminte intr-o forma latenta de rasina sau ca formaldehida libera (desprinsa din rasina la temperaturi ridicate, pH sau oxidanti). Avand un efect puternic iritant asupra membranei mucoase poate duce la inflamatia tractului respirator sau a pielii. Totodata, formaldehida poate fi considerata a fi cancerigena daca este folosita in cantitati ce depasesc limita impusa.

Pesticidele sunt utilizate in cultivarea bumbacului pentru combaterea insectelor si, de asemenea, ca protectie impotriva moliilor in timpul depozitarii. Pesticidele sunt evaluate ca “usor” sau “foarte” toxic pentru om. In unele cazuri pesticidele pot fi rapid asimilate prin piele, ele fiind considerate a fi cancerigene.

Metalele grele  sunt componentele unor coloranti. Ele pot fi, de asemenea, gasite in fibre naturale, deoarece plantele le pot absorbi prin sol sau din aer. Daca sunt  absorbite de catre oameni, metalele grele tind sa se acumuleaze in ficat, rinichi, oase, inima si creier. Efectele asupra sanatatii pot fi majore daca sunt atinse anumite niveluri de acumulare in organele afectate. De exemplu, mercurul afecteaza sistemul nervos, iar acest lucru este foarte grav si periculos pentru copii deoarece acestia absorb metalele grele la un nivel mult mai ridicat decat adultii.

Cum ne dam seama daca bumbacul continut in imbracaminte este organic sau nu si de unde putem cumpara hainute din bumbac organic?

Tesaturile din bumbac organic au mereu o eticheta cu mentiunea“Certificat organic”. Atat timp cat aceasta eticheta este prezenta, putem fi siguri ca articolul de imbracaminte pe care vrem sa il cumparam a fost creat in conformitate cu normele ecologice impuse. Certificarea presupune un proces de urmarire indeaproape atat prin inspectii pe terenurile fermei de bumbac bio, a facilitatilor de procesare, cat si prin testarea periodica a solului astfel incat inainte sa dea eticheta cu mentiunea“Certificat organic”, organizatiile competente se asigura ca standardele au fost indeplinite.

Un bumbac organic se obtine obligatoriu numai printr-o cultura bio, ce se traduce prin protejarea mediului, a conservarii solului si a reducerii consumului de apa.

Avand in vedere ca pana la acest moment oferta de obiecte vestimentare din bumbac organic nu este asa de diversificata, este recomandat sa folosim tesaturile din bumbac organic (bio) mai ales pentru ceea ce intra in contact direct cu pielea copiilor, cum ar fi: body-uri, lenjerie intima, dresuri, lenjeria de pat, saci de dormit pentru bebelusi, prosoape, bavete, caciulite, botosei, manusi de nou-nascuti pentru protectie.

Faptul ca alegem sa cumparam produse din bumbac organic, inseamna nu numai ca ne ingrijim de sanatatea familiei noastre, dar ne aducem contributia si la sanatatea planetei si a omenirii.

Este, daca vreti, un semn de solidaritate pentru tot ceea ce ne inconjoara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *