Vin cu o temperatura mai ridicata si cu o aciditate mai scazuta, mai greu de pastrat. Acestea sunt numai o parte din consecintele pe care le produce incalzirea globala industriei prducatoare de vin. Specialistii spun ca strugurii din care se obtine vinul depind foarte mult de temperatura, de radiatiile solare, dar si de umiditatea din atmosfera, iar acesti parametrii sunt afectati profund de schimbarile climatice. Astfel, se mareste continutul in aclool, dar si cel in zahar. Spacialistii spanioli, care s-au adunat la ce-a dea doua Conferinta cu tema “Schimbarile climatice si vinul”, au explicat cum vinuri care acum cativa ani aveau 12,5 grade au ajuns acum la 16,5 sau chiar 17 grade. Consecinta acestui lucru, spun ei, este scaderea aciditatii. Caldura excesiva scade cantitatea de acid tartric, creste PH-ul si creste potasiul din struguri si din vin. Cu alte cuvinte, vinul beneficiaza de mai putina racoare, poate fi pastrat mai putin timp, iar riscul de contaminare cu diversi agenti bacterieni este mult mai mare. Un studiu realizat in 27 de regiuni viticole din Europa confirma temerile specialistilor. Temperatura medie a vinurilor a crescut cu 1,2 grade, culegerea strugurilor are loc cu opt zile mai devreme, iar vinurile nu mai pot fi pastrate la fel de mult. Acum ploua mai mult cand nu e nevoie, adica incepand cu perioada in care se culeg strugurii, iar aceste schimbari favorizeaza aparitia multor agenti bacterieni, spun expertii. Alt fenomen care s-a detectat odata cu aparitia schimbarilor climatice este cresterea radiatiilor solare ultraviolete de tip B, care la oameni se asociaza cu cancerul de piele, iar in ceea ce priveste strugurii provoaca “leziuni” asemanatoare, adica le arde pielita si ii face sa fie mai seci, ceea ce produce arome nedorite in produsul final, vinul.

Sursa: Gardianul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here