Campania Romania prinde radacini a ajuns la Suditi, judetul Ialomita

35.000 de arbori, 2.000 de voluntari – Romania a prins radacini astazi, in comuna Suditi din judetul Ialomita. Oameni simpli, autoritati locale si politicieni de la Bucuresti au plantat pe aproape sapte hectare de teren, pamant de pe care padurea a fost defrisata fara discernamant in timpul comunismului.
plantare
Campania de impadurire „Romania prinde radacini” initiata de Realitatea TV a reinceput duminica, 15 martie 2009. Peste 2.000 de voluntari au plantat circa 35.000 de arbori pe un teren de langa localitatea ialomiteana Suditi. Suprafata de 6,7 hectare a fost impadurita cu puieti de frasin, cer si lemn cainesc. Prin gestul lor, oamenii au ajutat la refacerea padurii Berlesti – Suditi, calamitata in ultimii ani din cauza poluarii si a secetei prelungite.

Programul „Romania prinde radacini” este o initiativa a televiziunii de stiri, desfasurata cu sustinerea Petrom, sprijinita de Regia Nationala a Padurilor Romsilva si de organizatia non-guvernamentala „Mai mult verde” si realizata in parteneriat cu Consiliul Judetean Ialomita si cu Consiliul Local Suditi.

„Romania prinde radacini” face parte din campania „Cod Verde”, un program de responzabilizare sociala al Grupului Realitatea-Catavencu care vizeaza implicarea activa in problemele de mediu si care se deruleaza incepand cu luna octombrie a anului trecut.

La eveniment au venit peste 1500 de voluntari din Ialomita, la care s-au adaugat 480 de voluntari din Bucuresti, reuniti la indemnul MaiMultVerde. Un grup de voluntari Petrom a mai participat la plantare, la fel ca si in celelalte actiuni desfasurate sub sigla „Romania prinde radacini”, alaturi de sportivi din Slobozia si din Bucuresti.

Si mai multi politicieni au ales sa dea un semnal „verde”: presedintele Camerei Deputatilor – Roberta Anastase, ministrul Agriculturii – Ilie Sarbu, ministrul Mediului – Nicolae Nemirschi, ministrul Educatiei – Ecaterina Andronescu, ministrul Tineretului si Sportului – Monica Iacob Ridzi, fostii ministri ai Agriculturii Dacian Ciolos si Valeriu Tabara, Adriana Saftoiu, Lavinia Sandru au plantat si ei langa localitatea ialomiteana. Au mai participat presedintele Consiliului Judetean Ialomita, Silvian Ciuperca, toti parlamentarii care reprezinta acest judet, presedintele MaiMultVerde – Dragos Bucurenci si reprezentanti ai RNP Romsilva.

Padurea de la Suditi a fost plantata in anii `50, insa a fost grav afectata de fenomenul de uscare incepand cu anul 2000. In 2002 fusesera calamitate 300 de hectare de padure. Potrivit specialistilor, principalele cauze au fost seceta prelungita provocata de incalzirea globala si poluarea solului. Cele trei tipuri de arbori plantate duminica la Suditi au fost alese de specialisti tocmai pentru capacitatea de a se adapta la conditiile climaterice specifice zonei – vara se inregistreaza aici maxime de pana la 60 de grade Celsius la nivelul solului. Plantatia sadita duminica intra in regim silvic, fiind protejata prin lege de la taiere pana la atingerea maturitatii. Cei 35.000 de arbori vor fi paziti cu sprijinul autoritatilor locale.

Terenul pe care s-a plantat duminica apartinea in urma cu 60 de ani boierului Aurelian Pana. Mosier la origine, Pana a ajuns ministru al Agriculturii in timpul celui de-al doilea razboi mondial si a fost presedinte al Academiei de agricultura si presedinte al sindicatului agricol. Numele sau se leaga de aducerea in Romania a plantei soia. Dupa razboi, conacul lui Pana devine sediu pentru IAS, iar mosierul este condamnat pentru crime de razboi si moare in inchisoare.

Impadurirea realizata cu sprijinul voluntarilor este o actiune care s-a desfasurat cu succes si in alte state europene si urmareste sa atraga atentia autoritatilor, mediului politic si al celui de afaceri, dar si societatii civile pentru restabilirea raporturilor normale intre om si mediu. Campania „Romania prinde radacini” este un demers civic privat, apolitic si non-profit, fiind doar primul pas indreptat catre regenerarea fondului forestier national.

Actiunea ecologista a avut prima etapa in toamna anului trecut. Cu participarea a peste 5.000 de voluntari, s-au plantat peste 75.000 de puieti pe suprafete insumand peste 15 hectare din judetele Suceava, Neamt, Bacau. Acele destinatii au fost alese pentru ca au fost locul de producere al unor inundatii devastatoare in vara lui 2008, cauzate in mare parte si de lipsa padurilor. Dupa actiunea de la Suditi – Ialomita (padure calamitata), campania „Romania prinde radacini” continua in aceasta primavara cu plantari de arbori la Dabuleni – Dolj (zona de desertificare), pe 22 martie, si la Targu Frumos – Iasi (zona afectata de alunecari de teren), pe 27 martie.

Campania ecologista se va intinde pe o durata de 5 ani, cu plantari succesive primavara si toamna, iar Realitatea TV va transmite in direct aceste mari actiuni de voluntariat in sprijinul padurii si al unui viitor mai curat pentru generatiile viitoare. IAA Romania si Gala „Oameni pentru oameni” au premiat campania „Romania prinde radacini” pentru cel mai bun program comunitar pe 2008.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *