Campionul mondial din electricitate vine dupa vant romanesc

Campionul mondial din electricitate vine dupa vant romanesc

de miliarde de euro din industria energiei eoliene din Romania li se vor adauga alte 260 de milioane de euro in urmatorii doi ani. Un gigant energetic cu venituri de 66 de miliarde de euro va construi un parc eolian de 150 de MW in localitatea Pechea din judetul Galati.

Campionul mondial din electricitate vine dupa vant romanesc. Eoliene de 260 de milioane de euro langa Galati
Milut isi face centrala electrica de 5 mil euro la PREFAB Bucuresti
Cine si cat ajutor a primit ca sa produca energie verde
Rompetrol vrea sa deschida 150 de benzinarii prin franciza in urmatorii patru ani
Oltchim poate fi inclusa pe lista companiilor cu management privat, alaturi de Hidroelectrica si CNH

Dupa ce cateva dintre cele mai mari companii energetice din lume au investit in eolienele din Romania, pe piata locala intra si liderul mondial din energie electrica. Compania Electricite de France – EDF va construi, in parteneriat cu o companie greceasca mult mai mica, un complex eolian de 150 de MW in localitatea Pechea de langa Galati. Proiectul, denumit Centrala Electrica Eoliana Pechea-Rediu, a fost avizat luna trecuta de catre Agentia de Reglementare in Energie.

Compania de proiect, detinuta in proportie de 90% de EDF, se numeste Galati Eol Sud, iar parcul eolian va necesita o investitie de 267 de milioane de euro si va fi finalizat in prima jumatate a anului 2013. Galati Eol Sud a fost infiintata acum doi ani de catre EDF si grecii de la Renewable Energy Technology&Development Energy and Technical Societes Anonyme si nu a avut activitate pana la inceputul acestui an.

EDF este cea mai mare companie din lume din domeniul energiei electrice cu o prezenta pe toate continentele, deservind 37 de milioane de oameni si generand venituri de 66 de miliarde de euro.

Inca un proiect la Tulcea, de 45 de milioane de euro

Agentia de Reglementare in Energie a mai avizat, tot luna trecuta, un alt proiect eolian, de 35 de MW, denumit Baia 3, care va fi construit in localitatea Baia din judetul Tulcea. Desi mult mai mic, parcul eolian va fi finalizat mai tarziu cu un an decat cel al francezilor de la EDF. Proprietarul este un offshore cipriot iar investitia totala se estimeaza la 45 de milioane de euro.

Energia eoliana este domeniul care atrage, in ultimii ani, unele dintre cele mai mari investitii din economia romaneasca.

Estimarile specialistilor de la Ministerul Economiei arata ca, pana la sfarsitul lui 2011, in tara vor fi instalati 1.000 de MW eolieni.

Dobrogea este zona in care mai multe companii energetice de top au anuntat investitii masive in eoliene. In aceasta parte a tarii sunt instalati deja 600 MW, iar alte cateva mii sunt in stadiul de executie sau proiect.

Asociatia pentru energie eoliana apreciaza ca in 2012 vor fi construite centrale cu o putere de 1.335 MW, iar in 2013 capacitatea de productie va fi suplimentata cu inca 1.508 MW, astfel ca in Romania va exista o capacitate de productie din surse eoliene de 4.013 MW.

Printre investitorii in energia eoliana romaneasca se numara giganti europeni precum Enel, CEZ, Iberdrola, EDP, E.ON iar acum EDF.

La nivelul UE, capacitatea totala de productie in turbine eoliene era la finele anului trecut de 84.074 MW.

Germania are cea mai mare capacitate de productie de energie eoliana din UE, de 27.214 MW, conform datelor de la finele anului trecut, urmata de Spania, cu 20.676 MW, Italia (5.797 MW) si Franta (5.660 MW).

Constructia unui MW eolian necesita o investitie de 1,5 – 1,7 milioane de euro.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,325FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente