Nuclearelectrica: Certitudinea consumului face sigure investitiile in energie

Nuclearelectrica: Certitudinea consumului face sigure investitiile in energie

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavoda, unul dintre cei mai mari producatori de energie din Romania, spune ca negocierile pentru atragerea investitorilor in proiectul reactoarelor 3 si 4 continua, o companie din China, dar si firme din “tari cu economii puternice” fiind interesate de cel mai ambitios proiect energetic al Romaniei din ultimii 20 de ani.

Desi problemele care au aparut anul acesta la centrala nucleara Fukushima pe fondul calamitatilor naturale din Japonia au determinat Germania sa renunte complet la energie nucleara pana in 2022, reprezentantii Nuclearelectrica spun ca atragerea investitorilor nu a devenit un proces mai dur in acest context de revizuire a strategiilor nucleare la nivel european.
“La nivel european, inainte de evenimentele de la Fuku­shima se aflau in constructie 4 centrale nucleare (in Finlanda, Franta si Slovenia) si alte 13 tari printre care si Romania aveau prevazute construirea de reactoare nucleare noi. Dupa Fukushima, 13 state membre ale Uniunii Europene si-au afir­mat continuarea politicii in domeniul nuclear si angajamentul de a dezvolta in continuare acest domeniu. Este de subliniat faptul ca in Romania, spre deosebire de Germania sau alte state care reconsidera energia nucleara, exista o puternica sustinere atat din partea autoritatilor, cat si a populatiei”, mai spun reprezentantii Nuclearelectrica.
Desi anul acesta proiectul de 4 miliarde de euro pentru construirea celor doua reactoare noi la Cernavoda a primit o lovitura dura, patru din sase investitori interesati alegand sa abandoneze aceasta investitie, reprezentantii Nuclear­elec­trica spun ca au purtat negocieri cu chinezii de la China Guan­gdong Nuclear Power Company, dar si cu “companii din tari cu economii puternice”, in contextul in care productia de ener­gie este una dintre cele mai sigure investitii ale mo­mentului.
“La ora actuala, investitiile in domeniul energiei sunt dintre cele mai sigure avand in vedere siguranta consumului. Exista companii din tari cu economii puternice care si-au manifestat interesul pentru constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, un proiect important atat pentru Romania, cat si pentru regiune, care poate permite patrunderea pe piata europeana a unor companii din afara Europei, cat si diversificarea portofoliului”, au mai spus reprezentantii Nuclearelectrica, fara a face nominalizari.
Nuclearelectrica a produs in primele sase luni ale anului, prin cele doua reactoare functionale de la Cernavoda, o cantitate aproape similara de energie fata de primul semestru al anului trecut, in contextul in care in ambele perioade una dintre cele doua unitati a fost oprita pentru revizii.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,331FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente