Romania este la egalitate cu Statele Unite in ceea ce priveste capacitatea eoliana instalata anul trecut raportat la milioanul de locuitori si ocupa locul 2 la nivel mondial intr-un clasament realizat de The Global Wind Energy Council (GWEC). Se formeaza o noua bula speculativa?
Romania a devenit o piata „fierbinte” in ceea ce priveste energia eoliana, afirmatie sustinuta si de operatiunile Vestas, producatorul danez de turbine eoliene care a facut din Romania un hub regional.
Anul trecut, in tara au fost instalate eoliene care produc 923 MW, adica jumatate din productia totala a Romaniei pe 2012, de 1.905 MW. Raportat la un milion de locuitori, capacitatea nou instalata este de 42 MW, la egalitate cu cea a Statelor Unite. De altfel, in pofida loviturii date de Guvern cu certificatele verzi, capacitatea va creste cu peste 600 MW anul acesta.
Guvernul a decis recent ca, din 1 iulie, sa fie amanata acordarea unei parti din certificatele verzi catre investitorii in microhidrocentrale, centrale eoliene si fotovoltaice, masura urmand sa fie valabila pana in martie 2017, pentru centralele hidro si solare, si pana in 2018, pentru centralele eoliene.
Statele Unite au instalat anul trecut parcuri eoliene cu o productie de 13.124 MW.
Capacitatea nou instalata raportata la un milion de locuitori, de 93 MW, o face lider detasat in acest clasment.
Totusi, Romania ocupa locul 17 mondial in ceea ce priveste capacitatea totala de energie eoliana la milionul de locuitori, in tip ce SUA se afla pe locul 7, iar Suedia ocupa pozitia a patra.