Carbunele va devansa in zece ani petrolul ca principala sursa de energie la nivel mondial

Carbunele va devansa in zece ani petrolul ca principala sursa de energie la nivel mondial

Carbunele, care produce cele mai multe gaze cu efect de sera, va urmari indeaproape petrolul ca prima sursa de energie la nivel mondial in urmatorii cinci ani si ar urma sa ajunga pe primul loc in zece ani, a anuntat Agentia Internationala pentru Energie (AIE), intr-un raport facut public marti, transmite France Presse.

“Datorita resurselor abundente si unei cereri tot mai mari de electricitate pe pietele emergente, carbunele a reprezentat aproape jumatate din cresterea cererii mondiale de energie in primul deceniu al secolului 21”, subliniaza organizatia energetica a tarilor dezvoltate. Noii mari consumatori de combustibili fosili, India si in special China, explica in mare parte acest fenomen, insa nici macar Europa nu reuseste, potrivit AIE, sa renunte la carbune, in ciuda ingrijorarilor privind mediul.

Si Romania se afla intr-o situatie similara, mai ales ca Hidroelectrica va produce in acest an, din cauza secetei, abia 12 TWh fata de 17,6 TWh, cantitate de energie care era produsa intr-un an mediu hidrologic. Potrivit datelor INS, anul trecut, din productia totala de energie, de 63.252 GWh (dintre care import 1.036 GWh), energia hidroelectrica a insumat 14,946 GWh, cea eoliana 1.387 GWh, iar cea termoelectrica (furnizate de carbune, hidrocarburi lichide si gazoase si alti combustibili), 45.883 GWh. Productia din carbune s-a ridicat la 24,751 GWh, fiind principala sursa de energie electrica a tarii. 
Si astazi in jurul orei 13, starea SEN in timp real confirma datele de mai sus. Aproape 40% din productie provenea din centralele care functioneaza pe carbune.
„Carbunele este China – China este carbunele„AIE analizeaza in studiul sau evolutia pietei de carbune in urmatorii cinci ani. Concluzia: in 2017, consumul de carbune ar urma sa reprezinte 4,32 miliarde de tone echivalate in petrol, aproape de cele 4,4 miliarde de tone de ‘aur negru’.“Cota carbunelui in pachetul energetic mondial continua sa creasca in fiecare an, iar daca nu va fi facuta nicio schimbare a politicilor actuale, carbunele va depasi petrolul in urmatorul deceniu”, atrage atentia sefa organizatiei cu sediul la Paris, Maria van der Hoeven.

Asa cum precizeaza AIE, “carbunele este China – China este carbunele”. Numai gigantul asiatic, care a inaugurat numeroase centrale electrice pe carbune, a acoperit anul trecut 46,2% din consumul mondial.

Pragul de 50% ar urma sa fie atins in 2014, ceea ce inseamna ca Beijingul va consuma la acel moment in fiecare an mai mult carbune decat toate celelalte state la un loc. Insa AIE, organizatie legata de OCDE, ‘se asteapta ca aceasta cerere de carbune sa creasca in toate regiunile lumii’, cu exceptia notabila a SUA, unde imbulzeala asupra gazului de sist se traduce printr-o prabusire a pretului la gaze care a scazut competitivitatea carbunelui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *