„Cardul verde” le da bani celor care traiesc ecologic

0
342

Australia va testa un sistem care va contoriza amprenta de carbon a fiecarei persoane, oferind recompense celor prietenosi cu mediul.

Autoritatile locale din Norfolk, o mica insula din Pacificul de Sud, pierduta undeva intre Australia, Noua Zeelanda si Noua Caledonie, vor pune in aplicare un program unic in lume: le vor da bani oamenilor care aleg sa traiasca sanatos si sa polueze mediul cat mai putin, relateaza AFP.

Insula Norfolk, cu o suprafata de numai 35 de kilometri patrati, unde traiesc aproximativ 2.000 de oameni, este un loc ideal pentru a testa noi solutii pentru doua dintre cele mai mari probleme ale societatilor moderne: incalzirea climei si obezitatea, sustin cercetatorii care se afla la originea acestui proiect.
„Avem o insula situata la 1.700 de kilometri in largul Australiei, total autonoma, si este usor sa calculam ce intra si ce iese”, a subliniat Garry Egger, de la Universitatea Southern Cross, de langa Brisbane, seful echipei de cercetatori care a initiat proiectul. 

Insula puscariasilor, transformata in paradis

Fosta colonie britanica pentru puscariasi in secolele XVIIIXIX, Norfolk este astazi singurul teritoriu din Australia care are un guvern autonom.

Locuitorii care isi doresc sa intre in program vor primi un card de credit, descris generic ca un „card al amprentei de carbon”, pe care vor trebui sa-l prezinte cand isi platesc consumul de curent electric, carburantul si cand isi fac cumparaturile.

Cei carora le vor ramane unitati vor putea sa le transforme in bani lichizi. In schimb, cei mai cheltuitori vor fi nevoiti sa cumpere unitati de credit suplimentare.

In ceea ce priveste poluarea si obezitatea, locuitorii de pe insula Norfolk au un stil de viata similar cu cel al australienilor, a mai spus Garry Egger.

Australia se afla pe primul loc in lume la emisia de gaze cu efect de sera pe cap de locuitor din cauza unei industrii miniere puternice. De asemenea, Australia se afla printre primele zece tari din lume la capitolul obezitate.

Turistii vor putea economisi bani de vacanta participand la program

Programul, bazat pe voluntariat, are ca scop reducerea consumului de electricitate, de benzina, a importului de hrana industriala, precum si incurajarea populatiei sa se deplaseze pe jos sau cu bicicleta.

Experimentul, care va demara la inceputul anului 2011 si va dura trei ani, este finantat de autoritatile locale si de Consiliul australian al cercetarii.

Cei aproximativ 30.000 de turisti care petrec sejururi anual in insula Norfolk vor primi si ei un card la sosire, pe care vor avea un numar de unitati calculat in functie de durata vacantei lor.

„Ei vor putea sa recupereze bani daca isi vor supraveghea consumul, dar vor trebui sa plateasca daca si-au depasit creditul”, a spus Egger.

„Este foarte amuzant deoarece, la final, turistii vor putea sa castige bani in timp ce sunt in vacanta, daca fac ceea ce trebuie”, a adaugat el.

Planuri „verzi” pentru intreaga planeta

Locuitorii insulei au primit cu entuziasm aceasta initiativa, a spus Andre Nobbs, ministrul turismului din Norfolk. „Pentru Norfolk este un atu faptul ca oamenii de aici au convingeri foarte puternice referitoare la protectia mediului”, a aratat el.

Numarul de unitati va fi redus treptat pentru a atinge obiective mai ambitioase in domeniul poluarii si al sanatatii, a precizat Garry Egger, iar peste trei ani va fi prezentat un bilant autoritatilor locale si australiene.

„Daca locuitorii din Norfolk primesc bine acest program, el ar putea fi largit la scara unui intreg stat. De ce nu, la intreaga planeta”, a spus Egger.

CAMPANIE. Cardurile „verzi”, deocamdata doar cu rol educativ

ISTORIE

Economia insulei se bazeaza pe turism

Primul european care a vazut insula a fost capitanul James Cook, in anul 1774, in timpul celei de-a doua calatorii in Pacificul de Sud. El i-a si dat numele care s-a pastrat pana astazi, dupa Mary Blount, ducesa de Norfolk.

Luata in stapanire de britanici, insula a devenit curand o importanta sursa de in pentru englezi, care au exploatat-o economic cu ajutorul puscariasilor care au fost colonizati aici.

In prezent, insula Norfolk este unul dintre teritoriile externe ale Australiei, iar autoritatile se bucura de un grad inalt de autonomie in guvernare.

Economia insulei se bazeaza in special pe turism, Parcul National Norfolk Island si Golful Anson fiind printre cel mai importante obiective de aici. De asemenea, in Norfolk este interzis importul de fructe proaspete si de legume, ele fiind produse la nivel local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.