Carnatii si salamurile va pot imbolnavi de cancer de pancreas
Carnatii si salamurile va pot imbolnavi de cancer de pancreas

Cancerul pancreatic ar putea avea drept cauza si consumul de carne procesata, cum ar fi sunca sau carnatii, potrivit unui studiu din Suedia.

Consumul a 50 de grame de carne procesata (aproximativ greutatea unui carnat) pe zi creste riscul de cancer de pancreas cu 19 procente, au spus cercetatorii care au efectuat studiul, relateaza BBC News.

De altfel, consumul de carne rosie si carne procesata a fost deja invinuit pentru cancerul intestinal, determinand autoritatile britanice sa recomande sa nu fie mancate mai mult de 70 de grame de altfel de alimente, pe zi.

Potrivit studiului din Suedia, in cazul consumului de 100 de grame de carne procesata pe zi, riscul cancerului pancreatic se majoreaza la 38 la suta.

“Exista o rata de supravietuire foarte redusa pentru cancerul de pancreas. De aceea, pe cat este de important sa fie diagnosticat devreme, la fel de important este sa intelegem care sunt cauzele acestei boli”, a spus prof. dr. Susanna Larsson, care a condus studiul de la Institutul Karolinska.

Potrivit dr. Rachel Thompson, de la Fondul Mondial pentru Cercetare in domeniul cancerului, factorii din spatele aparitiei cancerului de pancreas vor fi studiati in cadrul unui proiect la scara larga, in acest an.

“Indiferent de acest studiu, s-a stabilit deja ca exista o legatura puternica intre consumul de carne rosie si carne procesata si riscul de aparitie a cancerului intestinal si de aceea recomandam limitarea consumului de carne rosie gatita la 500 de grame pe saptamana si evitarea totala a carnii procesate”, a spus Thompson.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here