Producatorii de carne de pasare contesta vehement informatiile aparute in unele canale media cu privire la reziduurile din carnea de pasare si subliniaza ca pesticidul incriminat nu se mai foloseste de cel putin opt ani.
„Informam opinia publica ca producatorii de carne de pasare contesta vehement informatiile false aparute in unele canale media cu privire la reziduurile din carnea de pasare. Prelevarea de probe de carne de pasare pentru efectuarea analizelor a fost facuta fara respectarea standardelor legale in vigoare. Analiza detectarii prezentei antibioticelor in carne s-a facut printr-o metoda calitativa, vizuala, neautorizata de institutiile abilitate (s-a pus o bucata de hartie peste carne si daca s-a colorat s-a tras concluzia ca are reziduuri de antibiotice). S-a incriminat prezenta unui pesticid (DDT) care nu se mai fabrica si implicit nu se mai foloseste de cel putin 8-10 ani”, se precizeaza intr-un comunicat al Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania.
Potrivit sursei citate, buletinul de analiza pentru pesticide a fost sub limitele legale acceptate de legislatia UE. Producatorii de carne de pasare sunt supusi programului de control pentru reziduuri, aprobat anual de catre Comisia Europeana. Pentru Romania, in anul 2012 sa aprobat sa se analizeze peste 5.000 probe pentru pesticide, metale grele, antibiotice, micotoxine si hormoni.
Produsele romanesti care ajung pe pietele UE sunt din nou monitorizate, subliniaza UCPR.
Recoltarea probelor pentru analize se face periodic, inopinat, de catre reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor fara ca producatorii sa fie informati. In urma aplicarii programului de control pentru reziduuri din acest an, nu s-au gasit probe care sa ateste existenta acestor substante in carne.