Case din hartie reciclata – o solutie ecologica pentru mahalalele lumii

0
890

O companie elvetiana a inventat un model nou de casa prefabricata. Denumite „Universal World Houses„, structurile sunt usoare, ieftine si facute din hartie. Pot fi utilizate aproape oriunde in lume deoarece sunt bine izolate, rezistente la cutremure si usor de asamblat.

In plus, reprezinta o solutie buna si in ceea ce priveste protectia mediului, dupa cum ne asigura Gerd Niemoller, co-fondator al companiei elvetiene The Wall AG, care detine brevetul pentru materialul folosit in constructia mini-caselor.

Pretul pentru o astfel de casa de 36 mp si 800 kg (cu tot cu fundatie) nu va depasi 5000 $.

Materialul utilizat in contructia acestor case este obtinut din hartie reciclata si apoi imbibata in rasina. Interiorul panourilor prefabricate se asemana unui fagure, un vacuum de aer umpland fiecare unitate. Un model similar se utilizeaza in constructia unor produse pentru care greutatea si rezistenta reprezinta factori importanti, precum iahturi de mare viteza si avioane.
Materialul rezultat este usor, rezistent si un bun izolator. In plus, este si flexibil, deci potrivit pentru constructii in zone cu risc seismic ridicat.
paperhouse2.bmp
Casa din hartie are opt paturi de o persoana si de doua, rafturi, o masa si banci. Separat are un spatiu cu dus si toaleta. Designul casei a fost creat de arhitectul Dirk Donath, de la Universitatea Bauhaus din Weimar, impreuna cu agentia germana GTZ, o agentie umanitara de dezvoltare.
Pentru reducerea costurilor de transport si pentru crearea de locuri de munca in tarile tinta, casele nu vor fi livrate deja asamblate. Se vor livra masinile necesare asamblarii impreuna cu materiile prime.

Unul dintre primele cartiere care va fi alcatuit din UWH va fi construit in Zimbabwe cu ajutorul organizatiei umanitare germane World Vision, pentru oamenii care au fugit din calea epidemiei de holera. Nigeria a comandat 2400 de case de hartie, iar tarile din America de Sud sunt, de asemenea, interesate de idee, conform Spiegel.de si Timesonline.co.uk.

Dar casele din hartie pot fi o solutie si pentru cei care traiesc in cartiere de rulote sau pentru cei ramasi fara casa in urma unui dezastru natural sau chiar in urma actualei crize economice, nu numai pentru mahalalele din lumea a treia cu colibe saracacioase acoperite cu tabla sau pentru taberele de refugiati.

Cu toate ca ideea este una foarte buna, costul casei este prea ridicat pentru cei care au cea mai mare nevoie de o astfel de locuinta. Fara ajutorul organizatiilor umanitare si a altor modalitati de sponsorizare, UWH va ramane doar o idee buna si atat. Sau eventual aceasta va fi noua moda pentru cei care vor o casa de vacanta eco-friendly pe terenul lor dintre un lac si o padure.

Surse: Spiegel si Timesonline

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.