Am sa incep cu un citat al lui Antoine-Laurent Lavoisier:” In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma” facand referire la reciclare…un subiect foarte dezbatut, dar niciodata nu s-a soldat cu vreo solutie. Mereu spunem ca dorim sa reciclam.
Dar ce? Nimeni nu face ceva concret…Numai promisiuni…Cum poti recicla ceva cand aproape nici un om nu se mai gandeste la natura!? Am vazut acum cateva zile un reportaj pe postul de televiziune ProTV in cadrul emisiunii „Romania te iubesc” care a fost ca o palma binemeritata pentru oameni. Era vorba de groapa de gunoi de la Pata Rat din judetul Cluj. La un moment dat reporterul a punctat faptul ca locuitorii fac ceea ce ar trebui sa facem noi toti…adica sa reciclam.
Tot ce trebuie sa facem este sa punem pe categorii: gunoi reciclabil si nereciclabil. Eu, de exemplu, inca din faza recipienta pot spune ca reciclez. Tot ce e biodegradabil arunc intr-o groapa ecologica (coji de oua, cartofi, legume, fructe in general), mancarea stricata o dau la caini, conservele le pun intr-o punga separat si o dau la Rosal, iar tot ce se poate arde bag in centrala. Bine, nu ma laud pentru ca nici eu nu sunt 100% ecologista, mai arunc pe jos, mai poluez si eu natura cu deseuri, dar ma tratez. Unele lucruri trebuiesc facute inca de la inceput, nu dupa ce ne pomenim cu nu stiu ce groapa de gunoi pe nu stiu unde. Trebuie sa ne gandim si la consecinte. Terra nu e infinita. Daca continuam sa luam fara sa punem la loc unde am ajunge?
Trebuie sa stam sa analizam foarte bine lucrurile. Cateva firme s-au gandit si au pus in aplicare un program de reciclare destul de bun la ora actuala cum ar fi, de exemplu, firma Remat MH care se straduie sa faca comert cu deseuri avand ca prioritate protectia mediului. Legile romanesti incumba mari responsabilitati in cazul distrugerilor de mediu cauzate de materialele uzate lasate la voia intamplarii. Prin transformarea reziduurilor in resurse utilizabile, reciclarea ofera o modalitate de administrare a reziduurilor solide reducand poluarea, conserva energia, creaza locuri de munca si dezvolta industrii manufacturiere mai competitive. La fel ca si deversarea reziduurilor in zone special amenajate sau arderea lor in incineratoare. Reciclarea elimina poluarea si conserva resursele naturale. Cel mai mare beneficiu de mediu al reciclarii este legat nu de depozitarea reziduurilor, ci de conservarea energiei si a resurselor naturale si prevenirea poluarii prin utilizarea, in procesul de fabricatie, a materialelor rezultate din reciclare si mai putin a celor primare. In incheiere nu mai imi ramane decat sa trag un semnal de alarma asupra a ceea ce am ajuns noi, oamenii, sa facem.
Surse: Referat-e.ro si Citatepedia