Castigatorii licitatiei pentru Cupru Min SA: “Nu noi am creat probleme de mediu la Rosia Poieni, dar noi le vom rezolva”

Castigatorii licitatiei pentru Cupru Min SA: "Nu noi am creat probleme de mediu la Rosia Poieni, dar noi le vom rezolva"

Castigatorii licitatiei pentru Cupru Min SA au ca obiective numirea unui management de top la exploatarea miniera si isi iau angajamentul de a nu se limita la a proteja mediul, sustinand ca vor investi pentru a repara si problemele din trecut: “Nu noi am creat probleme de mediu la Rosia Poieni, dar noi le vom rezolva”, a declarat Mike Curtis, reprezentant al BayFront Capital Partners (banca de investitii care este unic actionar la Roman Copper Corp., compania canadiana care a castigat licitatia pentru Cupru Min SA), pentru publicatia canadiana Financial Post. De asemenea, Roman Copper Corp. si BayFront Capital subliniaza din nou faptul ca nu au nicio legatura cu oamenii de afaceri Stephen Roman si Frank Timis. Un purtator de cuvant al companiei canadiene declarase in premiera, vineri, pentru HotNews.ro, ca Frank Timis nu are nici o implicare in Roman Copper Corp.

“Suntem incantati sa fim parte a unuia dintre cele mai importante proiecte miniere din Romania, vom folosi expertiza la nivel de top si toate resursele pentru ca exploatarea miniera de la CupruMin sa fie la un standard inalt. Suntem incantati de faptul ca am achizitionat Cupru Min in urma unui dialog deschis si a unui proces de licitatie transparent”, a declarat Mike Curtis, reprezentant al BayFront, pentru Financial Post.

“Avem un mare respect pentru cultura si traditiile din Romania si intentionam sa colaboram indeaproape cu comunitatile locale. Prioritatea noastra este sa finalizam numirea unui management de top si a unei echipe operationale. Aceasta echipa va colabora cu comunitatile din apropiere, inclusiv Lupsa si Abrud, precum si cu judetul Alba, si se va angaja pe deplin in viata sociala si culturala a regiunii”, a adaugat acesta.

Reprezentantul Bayfront Capital Partners spune ca un alt obiectiv este o crestere semnificativa a productiei minei, lucru care ar duce la cresterea numarului locurilor de munca si imbunatatirea conditiilor de munca la mina.

In plus, comunitatile locale ar urma sa beneficieze de infrastructura consolidata si de alte beneficii economice si sociale.

In ceea ce priveste problemele de mediu, Mike Curtis sustine ca noii proprietari ai minei nu se vor limita la a proteja mediul, ci vor si investi pentru a repara problemele din trecut: “Nu noi am creat probleme de mediu la Rosia Poieni, dar noi le vom rezolva”.

BayFront Capital Partners, actionar unic la Roman Copper Corp.,“colaboreaza cu un sindicat de banci de investitii de anvergura pentru a atrage investitori internationali”, mai scrie publicatia canadiana.

Reamintim ca luni, 26 martie, compania Roman Copper Corp a cistigat licitatia deschisa pentru intreg pachetul de actiuni al Cupru Min SA, companie aflata pina la acest moment in subordinea Ministerului Economiei si care detine, conform estimarilor, circa 60% din rezervele nationale cunoscute de cupru (adica aproximativ 900 milioane tone, potrivit Strategiei guvernamentale pentru industria miniera).

Mai multe publicatii electronice au scris la acel moment ca fondatorul companiei ar fi fost omul de afaceri canadian Stephen Roman, care in trecut ar fi avut legaturi cu alte companii care au activat in Romania. Ulterior, o investigatie Rise Project a aratat ca trei dintre fondatorii Bayfront Capital Partners au avut conexiuni de afaceri cu Frank Timis, controversatul om de afaceri care pornit afacerea Rosia Montana.

  • Cine sunt Roman Copper Corp. si BayFront Capital Partners


Roman Copper Corp. este o companie cu sediul in Toronto, fondata de BayFront Capital Partners (Toronto), o banca de investitii specializata in finantarea proiectelor miniere.

Pe pagina sa de prezentare, banca fondatoare se autodefineste drept o banca specializata in investitii de mica anvergura, de pana la 15 milioane USD. Aceasta a fost si prima intrebare a celor interesati de licitatia pentru Cupru Min: cum va plati Roman Copper suma de peste 200 milioane euro?

Marti, seful Oficiului Participatiilor Statului si privatizarii in Industrie (OPSPI), Florin Vladan, a declarat ca Roman Copper nu are nicio obligatie de investitii si de continuare a activitatii la Cupru Min, dar, daca va dori sa extraga cupru, atunci va trebui sa investeasca aproximativ 90 milioane de euro pentru a decoperta mari suprafete de teren. “Firma Roman Copper a fost infiintata in noiembrie 2011, special pentru a participa la pivatizarea Cupru Min. Nu stim cine se afla in spatele acestei firme, pentru ca nu suntem serviciu de informatii, dar daca era ceva suspect am fi fost informati. Nu vine nimeni sa isi bata joc de banii sai”, a adaugat Vladan, dupa ce a fost intrebat de presa daca OPSPI s-a interesat inainte de vinzarea Cupru Min in privinta potentialilor cumparatori.

Miercuri, la doua zile de la licitatie, Ministerul Economiei a anuntat ca, potrivit documentelor prezentate, Roman Copper va fi asistata de BayFront, fondatoarea sa, in procesul de atragere a finantarii necesare pentru cumpararea Cupru Min.

Joi, intr-un interviu pentru Bursa, ministrul Economiei, Lucian Bode, a declarat ca noul proprietar al Cupru Min va fi obligat sa sustina investitiile de mediu cifrate la 19 milioane de euro.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente