Cat au castigat din certificate verzi producatorii de energie eoliana

Producatorii de energie eoliana vor primi doua certificate verzi pe MWh pana in 2017, apoi un certificat

Producatorii de energie eoliana vor primi doua certificate verzi pe MWh pana in 2017, apoi un certificat

Cele 59 de companii care produc in prezent energie regenerabila in Romania au primit in primele sapte luni ale anului 838.570 de certificate verzi, in valoare totala de 46 de milioane de euro, arata datele Transelectrica, operatorul sistemului energetic national.

Potrivit legislatiei aflate in prezent in vigoare, producatorii de energie verde primesc pentru un MWh de electricitate livrat in retea cate un certificat verde, pe care il vand pe o piata specializata, pentru a obtine un castig in plus fata de pretul energiei.

Furnizorii de energie sunt obligati sa cumpere un numar de certificate verzi, proportional cu livrarile de electricitate, insa aceste costuri sunt reflectate mai departe in factura platita de consumatorii finali.

Pretul certificatelor este intre 27 si 55 de euro, insa pana acum tranzactiile au fost realizate doar la pretul maxim. Aceasta deoarece productia de energie verde este inca mica relativ la cota pe care furnizorii o au de indeplinit.

Legislatia va fi modificata, iar, incepand din septembrie, producatorii de energie eoliana vor primi cate doua certificate verzi pentru un MWh de energie livrata.

Astfel, un MWh de energie eoliana va costa de trei ori mai mult decat energia clasica. Aceasta deoarece la pretul energiei propriu-zise, de circa 45 de euro pe MWh, se va adauga valoarea celor doua certificate verzi, adica 110 euro.

CEZ a produs in sapte luni mai mult decat in intregul an 2010

La finele lunii iulie, in Romania erau instalate in total capacitati de producere a energiei regenerabile de 689 de MW, din care 582 de MW in turbine eoliene, 81,2 in microhidrocentrale, 1,007 MW de electricitate fotovoltaica si 25,2 MW de energie pe baza de biomasa.

Cel mai mare producator de energie verde, CEZ Romania, a castigat pana acum in acest an 20,6 milioane de euro din vanzarea certificatelor verzi.

Parcul pe care il opereaza, cel de la Fantanele, are o putere instalata de 337,5 MW si a produs in perioada ianuarie-iulie 2011 o cantitate de energie de 0,37 TWh.

Anul trecut, parcul a generat 0,3 TWh, iar reprezentantii CEZ au declarat recent ca se asteapta la o productie de trei ori mai mare in acest an.

Alti producatori importanti din acest sector sunt portughezii de la EDP Renovaveis, care au produs 76.083 de MWh in parcul eolian de la Pestera (judetul Constanta) si 49.776 de MWh in cel de la Cernavoda. Aceste proiecte le-au adus portughezilor 125.859 de certificate verzi in total, in valoare de 6,9 milioane de euro.

Si italienii de la Enel stau bine pe aceasta piata. Ei au primit 32.755 de certificate verzi in primele sapte luni ale anului, din vanzarea carora au obtinut 1,8 milioane de euro.

Vantul bate mai putin in timpul verii

Din raportul Transelectrica mai reiese ceva: productia de energie eoliana a fost mai mica in lunile de vara, cand vantul bate de regula cu o intensitate mai redusa.

Astfel, in timp ce luna cea mai buna pentru turbinele eoliene a fost martie, cand s-au produs 157.000 de MWh, productia a scazut la 119.374 de MWh in iunie si la 88.832 de MWh in luna iulie.

Ultimul raport lunar al Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) pentru monitorizarea pietei de energie, cel aferent lunii mai, arata ca ponderea electricitatii din surse eoliene in totalul productiei a fost de 1,6%, in scadere de la 2,1%, cat a fost in aprilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *