Ce este Codex Alimentarius?

Mijloacele de comunicare abunda in ultimul timp de informatii legate de efectele pe care le-ar putea avea aplicarea unui nou Codex Alimentarius de la 31 decembrie 2009. Pana sa aflam ce cuprinde acest “cod al alimentelor” si care vor fi efectele asupra populatiei, trebuie sa stim ce este de fapt Comisia Codex Alimentarius si de ce are ea dreptul sa hotarasca ce punem pe masa. codex alimentarius

Comisia Codex Alimentarius este un organism international, interguvernamental, creat sub egida Organizatiei Mondiale pentru Agricultura si Alimentatie (FAO) si a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in 1962. Fiecare tara membra are un Punct Codex Ali-men-tarius National. In Romania, acest organism a fost infiintat prin Legea 215/27 mai 2004, care la articolul 51 precizeaza ca “se infiinteaza Comitetul Na-tional Codex Alimentarius fara persona-litate juridica”, in coordonarea presedintelui Autoritatii Nationale Sanitar-Veteri-nare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). In planul de activitate pe 2009-2010 al ANSVSA se specifica faptul ca unul dintre obiectivele autoritatii este “imbunatatirea contributiei Romaniei la activitatile Codex Alimentarius” si “participarea activa la Subcomitetele Codex Alimentarius si Comisia Codex Alimentarius si alte evenimente organizate la nivel Codex/FAO”.

Pe langa Romania, la Codex Alimenta-rius au mai aderat alte 165 de tari, ai caror reprezentanti se intalnesc alternativ fie la sediul FAO de la Roma, fie la sediul OMS de la Geneva. Urmatoarea intalnire are loc in 2010, la Roma. In acest mo-ment, Comisia functioneaza dupa un Plan Strategic, elaborat pentru perioada 2008-2013. Obiectivele stabilite pentru aceasta perioada sunt promovarea unor cadre solide de reglementare a activi-tatilor, si anume un sistem solid national de control si sisteme de reglementare le-gislative pentru intregul lant alimentar.

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente