CE solicita tarilor UE o mai buna implementare a directivei privind deseurile

Comisia Europeana (CE) a adoptat doua rapoarte care arata ca directiva europeana privind deseurile este implementata superficial in numeroase state membre ale Uniunii Europene si a cerut ca tarile UE sa ia masuri noi pentru atingerea standardelor comunitare in acest domeniu.directiva deseuri

“Implementarea adecvata a legislatiei privind deseurile este vitala pentru protectia mediului si a sanatatii noastre. Adoptarea unei legislatii doar la nivel declarativ nu este suficienta. Normele trebuie sa functioneze in practica. Din pacate, nu este acordata o importanta suficienta aplicarii legislatiei referitoare la deseuri. Comisia primeste cu regularitate plangeri de la cetateni si de la Parlamentul European despre managementul incorect al deseurilor”, a declarat comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas.

El a adaugat ca statele membre trebuie sa ia in serios legislatia privind deseurile. “Trebuie sa gestionam corect deseurile pentru a ne conserva resursele, a reduce emisiile de gaze cu efect de sera si a proteja sanatatea cetatenilor nostri. Comisia isi va spori eforturile pentru a ajuta statele membre in implementarea legislatiei”, a mai spus Dimas.

Implementata in mod corect, legislatia UE privind deseurile ar putea reduce emisiile de CO2 cu pana la 30%. Statele membre trebuie sa raporteze in mod regulat, la fiecare trei ani, despre implementarea legislatiei privind deseurile. De asemenea, acestea trebuie sa transmita anual sau o data la doi ani date despre refolosirea, reciclarea si valorificarea anumitor tipuri de deseuri.

Directorul Departamentului Gestiunea Deseurilor din Ministerul Mediului, Teodor Ognean, a declarat ca Romania pregateste revizuirea legislatiei interne privind deseurile pentru a o armoniza cu legislatia europeana in acest domeniu. Ministerul Mediului a precizat ca legislatia nationala interzice importul deseurilor din alte state in vederea eliminarii.

Sursa: Realitatea TV

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,159FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente