17 miliarde euro, valoarea zacamintelor de gaze din Marea Neagra

17 miliarde euro, valoarea zacamintelor de gaze din Marea Neagra

Rezervele de gaze si petrol din apele romanesti ale Marii Neagre sunt „gigantice”. La inceputul anului, OMV Petrom si Exxon Mobil au anuntat ca au facut o descoperire semnificativa de gaze naturale, a carei valoare s-ar ridica la peste 17 miliarde de euro, iar statul ar urma sa incaseze 1 miliard de euro din redevente.

Specialistii spun ca de 20 de ani se stia ca in adancurile Marii Negre se afla mari rezerve de gaze, dar abia acum batalia s-a incins. Apele Marii Negre sunt involburate de marile companii petroliere ale lumii, dar primul semnal a fost dat de perimetrul romanesc Neptun, acolo unde austriecii de la OMV Petrom si americanii de la ExxonMobil au gasit deja o acumulare de gaze a carei valoare se ridica la 17 miliarde de euro. Din redevente, statul ar urma sa incaseze un miliard de euro, potrivit calculelor ZF, dar asta abia peste zece ani.

OMV si ExxonMobil investesc

In 2015-2017 se estimeaza ca va incepe exploatarea zacamantului de gaze din Marea Neagra, moment de la care Romania va putea fi independenta energetic. Gazele descoperite de OMV Petrom si Exxon Mobil in Marea Neagra ar putea face ca Romania sa nu mai depinda de importurile de gaze. Conform primelor studii, companiile estimeaza 42-84 miliarde de metri cubi, care echivaleaza cu pana la de sase ori consumul anual al Romaniei, dar este posibil sa fie vorba despre o cantitate mult mai mare, iar tara noastra ar putea deveni o sursa de gaze si pentru alte tari din Europa. Circa doua treimi din productia grupului petrolier OMV provine din doua tari, respectiv Romania si Austria, a declarat, in cadrul unui interviu acordat revistei germane „Manager”, seful OMV – Gerhard Roiss. ExxonMobil Exploration and Production Romania pregateste pentru urmatorii doi ani investitii de pana la 1,2 miliarde de dolari in foraj petrolier si lucrari adiacente in Marea Neagra. Compania a programat pentru inceputul lunii noiembrie mai multe licitatii prin care vizeaza sa contracteze lucrari de foraj si lucrari adiacente in perimetrele din Marea Neagra.

Resurse pretioase

Operatiunile de foraj derulate in Marea Neagra au inceput la sfarsitul anului 2011 si sunt pe cale sa fie finalizate, se arata intr-un comunicat transmis de OMV Petrom. Aceasta este o premiera absoluta pentru sectorul petrolier romanesc, intrucat, pana acum, forajul pe platoul continental s-a facut doar la adancimi mici, de cateva zeci de metri, iar acum este vorba de o adancime de apei de aproximativ 1.000 de metri. Zacamantul a fost descoperit in urma forarii putului Domino-1 de catre ExxonMobil, prima operatiune la mare adancime in largul tarmului romanesc, cu o adancile de peste 3.000 de metri. Domino-1 este amplasat in Blocul Neptun, la 170 de kilometri de tarm, in ape cu o adancime de aproximativ 930 de metri

Transportul, o problema

„In Romania am gasit in Marea Neagra o rezerva gigantica de petrol si gaz, o descoperire de importanta globala. Astfel ca aici vom vedea o crestere uriasa. in Romania am cumparat cel mai mare operator de benzinarii si rafinarii. Iar prin acest exemplu observam ca: noi detinem nisa concernului European integrat”, a declarat Gerhard Roiss, pentru publicatia „Manager”.

seful OMV este preocupat de gasirea unei rute de transport pentru gazele recent descoperite si este de parere ca Nabucco ar putea fi utilizat nu doar pentru livrarea gazelor din Azerbaidjan (zacamantul Shah-Deniz) spre Europa, ci si pentru cele extrase din Marea Neagra. Roiss spune ca nu este ingrijorat de amanarea repetata a demararii constructiei gazoductului deoarece livrarea gazului din Marea Neagra spre Europa ar putea incepe abia din 2020 si „nu are nici un rost sa decidem in graba soarta Nabucco”.

Romania producea spre sfarsitul anilor ’70 si in anii ’80 peste 30 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, cu varfuri la mai mult de 35 de miliarde, insa productia a scazut gradual dupa 1989. Printre companiile care detin perimetre concesionate in Marea Neagra se numara OMV Petrom (Romania), ExxonMobil (SUA), Lukoil (Rusia), Sterling Resources (Marea Britanie) si MOL (Ungaria).

Basescu, bucuros de proiectele din Marea Neagra

Presedintele Basescu a primit marti, 2 octombrie, la Palatul Cotroceni, o delegatie a companiilor Exxon Mobil International Limited si OMV-Petrom, spunand ca este bucuros ca acestea isi mentin intentiile de explorare si exploatare a resurselor energetice de la Marea Neagra. Acestia i-au spus presedintelui ca au venit la Palatul Cotroceni ca sa il informeze despre „un update” al acestui proiect. „Sunt bucuros ca v-ati intors. Dupa vestile bune pe care le-am primit anul trecut, acum ma bucur sa vad ca mentineti intentiile privind explorarile si exploatarile la Marea Neagra”, le-a spus presedintele Basescu membrilor delegatiei celor doua companii.

La inceputul lunii martie, dupa vizita pe nava de foraj marin, Basescu declara ca undeva in 2015-2017 va incepe exploatarea zacamantului de gaze naturale gasit de Petrom si ExxonMobil, iar Romania va deveni independenta energetic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *