Celulele solare sferice sunt mult mai eficiente

0
345

O companie japoneza a creat un nou tip de celule solare, mai eficiente, mai ieftine, si care pot fi utilizate intr-un mod mai flexibil.

Panourile solare tipice, plate, ar putea deveni o amintire, o
data cu aparitia echivalentului sub forma sferica.

Sphelar, dezvoltata de catre compania japoneza Kyosemi, este o celula solara perfect sferica, ce poate fi realizata in dimensiuni foarte mici, chiar si de 1 mm diametru. Acest gen de celule pot fi folosite in combinatii de sute sau mii de exemplare pentru a crea panouri solare sub orice forma dorita.

Faptul ca este sferica si nu plata, inseamna ca acest tip de celula nu trebuie sa stea intr-o singura pozitie (cu fata spre soare) pentru a capta energia solara cu eficienta. Sphelar poate genera electricitate atat de la lumina solara directa, cat si de la cea indirecta, absorband practic lumina din orice directie ar veni ea.

Si metoda de fabricatie pentru acest tip de celule solare este mai eficienta si mai ieftina, fiind nevoie de mai putin siliciu decat la celulele plate traditionale. Metoda este una interesanta, sferele fiind obtinute prin cristalizarea siliciului topit care este lasat sa cada liber de la o inaltime de 14 metri.

Dar cel mai mare avantaj ramane probabil faptul ca forma si dimensiunea sa permit plasarea in felurite locatii si includerea in orice fel de tipuri de suprafete, spre exemplu, in ferestre ce genereaza electricitate.

Sursa: Biztech

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.