Centralele termice, in tandem cu panourile solare, ieftinesc caldura cu 40%

panouri solareCosturile cu incalzirea locuintei in anotimpul rece precum si cele cu producerea apei calde scad daca se utilizeaza centralele termice in condensare (care recupereaza din caldura pierduta la evacuarea gazelor arse) alaturi de panourile solare.

Simtind ca Uniunea Europeana (UE) va lua masuri de incurajare a utilizarii tehnologiilor energetice ecologice eficiente, importatorii autohtoni au inceput sa promoveze, mai ales in ultimul an, acest tip de echipamente. Folosirea centralelor termice in condensare determina scaderea consumului de combustibil, in speta gazele, cu 30%, iar panourile solare asigura producerea apei menajere 100% pe parcursul a opt luni pe an (martie-octombrie) si partial in perioada de iarna.

„Panourile sunt capabile sa absoarba energia solara si pe timp de iarna, avand un aport la producerea apei calde menajere. In lunile cand avem parte de mai putina insolatie, centrala termica, cu care functioneaza in tandem, compenseaza diferenta dintre temperatura agentului termic furnizat de panouri si cea dorita”, a declarat Sever Scarlat, director general al Baxi Romania.

Acesta sustine ca sistemele solare pot reduce costurile de incalzire cu pana la 30% si pe cele pentru furnizarea de apa calda menajera cu pana la 60% putand fi utilizate la toate tipurile de cladiri pentru locuinte. Per total, tandemul centrala termica-panou solar reduce costurile de incalzire cu 40%. O astfel de instalatie, la care se adauga un boiler, se poate achizitiona cu circa 4.500-5.000 de euro. Cele mai cunoscute marci sunt Viessmann, Baxi, Buderus, Vaillant, Keston, Immergas, Ariston.

Pot fi folosite si pentru incalzirea unor suprafete mai mari

In ultima vreme, importatorii au adus pe piata romaneasca centrale termice in condensatie cu puteri individuale cat mai mari, pentru incalzirea imobilelor cu suprafete extinse. Vaillant a scos pe piata microcentrala in condensatie cu tiraj fortat de 37 kW plus boiler de 200 sau 300 de litri.

Pretul acesteia ajunge la aproape 3.000 de euro pentru cea cu boiler de 300 de litri. Immergas a venit, in schimb, cu modelul Victrix 50, o centrala termica in condensatie, cu tiraj fortat si putere utila de 50 kW. Aceasta poate fi utilizata la casele in care locuiesc mai multe familii sau chiar la blocurile de locuinte sau constructii comerciale sau industriale.

Centrala este racordabila la boilere externe pentru prepararea de apa calda si poate fi instalata si in afara imobilului, putand suporta temperaturi de pana la minus 15 grade. Solutia nu e indicata intrucat in Romania temperaturile pot cobori frecvent sub acest prag, in timpul iernii. Pretul unui Victrix 50 ajunge la aproape 8.000 de lei.

Microcentralele care produc energie electrica si termica, in 2009

Pentru a ne face o idee despre puterea unei centrale termice trebuie sa spunem ca o centrala modelul Nuvola 330 HT de la Baxi de 33 kW si boiler de 45 litri poate incalzi suprafete de pana la 260 metri patrati, cu o inaltime medie a locuintei 2,4 metri si poate servi simultan pana la trei consumatori de apa menajera fara a genera fluctuatii de temperatura.

Marea provocare a producatorilor de centrale termice o reprezinta dezvoltarea de microcentrale individuale, care produc atat energie electrica, cat si termica pe baza tehnologiei celulei de combustie. Acest tip de centrala trebuie cuplata la sistemul energetic national, pentru ca pompeaza curent, iar utilizatorului i se scade cat curent consuma din cat produce. Deocamdata nimeni nu a dezvoltat o productie de masa. Oficialii Baxi sustin ca testeaza o astfel de centrala de doi ani, iar in Romania ar putea fi comercializata prin 2009.

INFO PLUS

5000 de euro costa o instalatie formata din centrala si panou solar la care se adauga un boiler. Cu cat numarul de panouri solare creste cu atat instalatia este mai scumpa.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *