Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis reclama gravitatea ilegalitatilor silvice din Romania si reactia slaba a autoritatilor

Prefectul de Cluj se întâlne?te cu primarii din teritoriu în problema t?ierilor ilegale de p?dure
Lemne

Centrul pentru Potlitici Durabile Ecopolis reclama gravitatea ilegalitatilor silvice din Romania si reactia slaba a autoritatilor responsabile de prevenirea si combaterea fenomenului, cu accent pe modul superficial si indulgent in care sunt tratate in justitie taierile ilegale si furturile din paduri. Declaratia a fost facuta astazi cu ocazia lansarii celui mai recent studiu Ecopolis (“In padure se fura ca-n codru. O analiza a mecanismelor de prevenire si combatere a ilegalitatilor silvice din Romania”[1]) 

Evenimentul aa prilejuit o dezbatere aprinsa gazduita de Ministrul Mediului, Dl. Laszlo Borbely si alimentata de participanti  –  reprezentanti Romsilva, reprezentanti ai Parchetului General, specialisti in management silvic, reprezentanti ai Coalitiei pentru Mediu si ai organizatiilor de mediu si presa.  Acestia au comentat rezultatele studiului Ecopolis si au venit cu explicatii pentru situatia actuala  din domeniu  – ilegalitatile silvice sunt tratate superficial, in special de justitie, ceea ce duce la agravarea fenomenului taierilor ilegale de padure.

Potrivit studiului Ecopolis, dintre cele 7.168 dosare penale inregistrate la nivelul parchetelor in perioada 2009-2010, 60% au primit NUP din partea procurorilor, 27% au primit alte solutii de netrimitere in judecata si doar 13% (723 de dosare) au fost trimise in instanta. Din cele 723 de dosare trimise in instanta, doar 34 de condamnati au primit pedepse cu inchisoare cu executare, adica mai putin de 0,5% dintre cei implicati intr-un dosar penal.

”In Romania, daca furi o paine risti inchisoare de 7 ani. Pentru taieri ilegale si furt de padure ai 99% sanse sa nu faci inchisoare. In atare context, consideram ca se impun masuri pentru ca infractiunile silvice sa fie tratate in concordanta cu pericolul de mediu major si cu pagubele pe care acest fenomen le aduce”  declara Costel Popa, Presedinte, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Dl. Valerian Solovastru, Director General RNP Romsilva, a atras atentia asupra complexitatii situatiei si asupra dificultatilor cu care se confrunta personalul sau in relatia cu infractorii si a subliniat ca ”Romania este probabil singura tara din lume care isi pazeste padurea cu ajutorul padurarilor si singura din UE in care s-a pastrat practica (ineficienta) marcarii arborilor ce urmeaza a fi taiati”.

Ministrul Mediului si Padurilor, Dl. Laszlo Borbely, a reafirmat interesul ministerului pentru inasprirea legislatiei in domeniu, astfel incat ilegalitatile silvice sa fie tratate la adevarata lor importanta si in conformitate cu impactul pe care il au asupra mediului. ”Avem o propunere legislativa in curs de finalizare care reduce la 1 mc limita actuala de 5mc taiati, peste care ilegalitatea este incadrata ca fapta penala si nu contraventie” declara Laszlo Borbely.

Iata, pe scurt, concluziile analizei Ecopolis:

  • Infractiunile constatate de catre institutiile de control au avut un prejudiciu total estimat de peste 24 milioane RON. In acelasi timp, autoritatile estimeaza ca au fost taiati ilegal peste 172.000 m cubi de masa lemnoasa, dar confiscarile se ridica la mai putin de 25% din acest volum. Diferenta de 131.000 metri cubi reprezinta lemn rezultat din ilegalitati nedepistate.
  • Procurorii considera ca infractiunile silvice (taieri sau furturi de peste 5 m cubi) nu prezinta pericol social, astfel ca majoritatea infractorilor scapa de trimiterea in judecata: din cele 7168 de dosare penale, 60% sunt solutionate prin NUP, iar 27% primesc alte solutii de netrimitere in judecata.
  • Din cele 723 de dosare trimise in instanta, 560 reprezentand 60% au primit pedepse suspendate, 250 reprezentand 36% au primit amenzi penale, iar 34 au primit pedepse cu inchisoarea cu executare (adica 4% din cazurile trimise in instanta).
  • Raportat la numarul de dosare penale intocmite de organele de control, observam ca in justitie – procuratura sau instanta – scapa de inchisoare peste 99,5% dintre autorii de infractiuni, iar cei care sunt totusi condamnati la pedepse cu executare sunt infractori aflati chiar in perioada de suspendare a unei condamnari anterioare.
  • Organele de control sunt ingaduitoare cu hotii de lemn. Numarul mare de contraventii constatate privind taieri ilegale si furturi din paduri (18.589) sugereaza o posibila incadrare a unor infractiuni in categoria contraventiilor prin raportarea valorii prejudiciului sub limita legala de 5 metri cubi care face diferenta intre infractiune si contraventie.

 

”Majoritatea persoanelor condamnate pentru infractiuni silvice ajung de fapt sa plateasca doar cheltuielile de judecata in sume care nu depasesc, in medie, 500 de lei”, atentioneaza Irina Pop, expert cercetare Ecopolis si autoare a studiului.

Printre recomandarile inaintate de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis autoritatilor se numara:

  • Realizarea, de catre Parchetul General, a unei investigatii privind procentul foarte mic de rechizitorii intocmite de catre procurori pentru infractiuni silvice.
  • Realizarea, de catre Consiliul Superior al Magistraturii, a unei investigatii privind practica instantelor de a reduce considerabil pedepsele pentru infractiuni silvice in raport cu prevederile legale. Este de mentionat ca, desi art. 81 Cod Penal prevede ca ”suspendarea conditionata a executarii pedepsei trebuie motivata”, aceste motivatii lipsesc cel putin din sentintele publicate in portalul Ministerului Justitiei, cu exceptia invocarii art. 74 Cod Penal privind existenta unor circumstante atenuante (nespecificate).
  • Initierea, de catre Ministerul Mediului si Padurilor si Ministerul Public, a unei campanii pentru constientizarea si dezbaterea, in randul magistratilor, a importantei pedepsirii infractiunilor silvice (si de mediu in general) si a ”pericolului social” pe care il pot prezenta acestea.
  • Re-evaluarea legislatiei actuale in domeniu (si in special a pragului de prejudiciu de 5 metri cubi care stabileste incadrarea faptei ca infractiune) astfel incat: sa existe criterii obiective si verificabile privind constatarea valorii prejudiciului si sa se elimine situatiile in care infractiunile  sunt incadrate drept contraventii; sa permita controlul proceselor verbale de constatare intocmite de agentii constatatori. Posibilitatea eliminarii sau a reducerii semnificative a acestui prag trebuie luata si ea in calcul.
  • Investigarea numarului mare de plangeri privind infractiuni silvice inaintate parchetelor de catre persoane fizice sau juridice private, pentru a identifica ariile geografice si contextele care ”scapa” de sub lupa autoritatilor silvice responsabile cu paza si protectia padurillor.
  • Concluziile studiului sugereaza ca implicarea mai activa a politiei in controalele de regim silvic poate eficientiza procesul de control si combatere a ilegalitatilor in paduri.

 

Studiul integral este disponibil publicului larg pe site-ul Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis si va servi drept document de referinta in negocierile urmatoare cu autoritatile relevante.

 

Pentru mai multe informatii va rugam sa o contactati pe Irina Dobrita, Coordonator comunicare Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, email: [email protected], tel: 0726 281 894

DESPRE ECOPOLIS

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis este o organizatie non-guvernamentala infiintata in 2009 cu scopul promovarii principiilor dezvoltarii durabile la nivelul politicilor publice din Romania.  Raportat la problemele de mediu din tara noastra, Ecopolis isi propune sa intervina cat se poate de concret, dezvoltand si promovand politici publice raspuns la problemele structurale cu care ne confruntam. Directiile de actiune asumate, pe termen lung, de Ecopolis sunt: Cercetare pe probleme de mediu; educatie si participare civica ecologica, respectiv watch dog si advocacy.

Prin seria de studii, Ecopolis isi propune sa analizeze evolutiile dintr-o serie de domenii cu un impact major asupra dezvoltarii durabile. Concluziile acestor studii vor face obiectul unor campanii de popularizare menite sa stimuleze gradul de informare si deschiderea populatiei catre acele politici publice cu impact pozitiv asupra mediului pe de o parte si sa asigure preluarea politicilor conturate de expertii de mediul la nivelul deciziilor luate de autoritati.

Concluziile studiului sunt disponibile si online, pe site-ul organizatiei.



[1] Analiza a avut la baza date furnizate de autoritati silvice, politie, jandarmerie, parchete si instante din 10 judete pentru perioada 2009-2010

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *