CEZ va termina o investitie de 1,1 miliarde de euro in cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, amplasat in Dobrogea

0
255
Schimbarile retroactive la schemele de suport ale energiei regenerabile vor scadea increderea investitorilor
CEZ va termina o investitie de 1,1 miliarde de euro in cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, amplasat in Dobrogea

Cehii de la grupul energetic CEZ, care anul acesta vor termina o investitie de 1,1 miliarde de euro in cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa amplasat in doua comune dobrogene, spun ca sunt pe cale de a-si intregi portofoliul de pro­iecte, discutiile pentru preluarea unor noi parcuri de „mori de vant” fiind avansate.

„Suntem in discutii avansate pentru preluarea unor investitii”, a declarat Adrian Borotea, corporate affairs manager in cadrul CEZ Romania.
Inca de la finalul anului trecut, cehii au anuntat ca la nivel de grup au un plan prin care intentioneaza sa investeasca sem­nificativ in proiecte de energie verde pentru ca din banii obtinuti din diferitele scheme de sprijin sa poata finanta un proiect major de energie nucleara in Cehia, doua reactoare noi la centrala de la Temelin. In acel moment, ei spuneau ca in afara de proiectul din Dobrogea, care are 600 MW pe raza comunelor Fan­tanele si Cogealac, ar mai putea in­vesti in alti 1.500 MW, echivalentul in capacitate a doua reactoare de la Cer­na­voda. Acest lucru ar presupune fonduri de circa 3 miliarde de euro, tinand cont de faptul ca pentru fiecare MW instalat intr-un parc eolian un investitor trebuie sa aloce aproximativ 1,5 mil. euro.

In acest moment, constructia proiec­tului de peste un miliard de euro din cele doua comune dobrogene se afla in plina desfasurare, dar reprezentantii CEZ dau asigurari ca la finalul acestui an toate cele 240 de turbine care compun parcul eo­lian vor fi functionale. Initial, investitorii au anuntat ca proiectul trebuia sa se fina­lizeze pana la sfarsitul lui 2010.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.